Οδηγίες Ασφαλείας

ενεσιμη θεραπεια προσωπου

Από ποιόν πραγματοποιείται το υαλουρονικο οξυ ;

Το υαλουρονικο οξυ πραγματοποιείται μόνο από εξειδικευμένους γιατρούς, οι οποίοι έχουν εξουσιοδότηση για την εκτέλεση της διαδικασίας. Οι γιατροί αυτοί είναι είτε πλαστικοί χειρουργοί είτε δερματολόγοι.

Που πραγματοποιείται το υαλουρονικο οξυ;

To υαλουρονικο οξυ πραγματοποιείται στο προσωπικό ιατρείο του ιατρού, σε ένα ειδικά διαμορφωμένο δωμάτιο ή στην κλινική στα εξωτερικά ιατρεία.

Που φυλάσσεται το υαλουρονικο οξυ;

To υαλουρονικο οξυ φυλάσσεται στο φιαλίδιο (ή κουτί) στο οποίο περιέχετε το φάρμακο σε θερμοκρασία δωματίου και μετά το άνοιγμά του στην ψύξη. Το φάρμακο θα πρέπει να φέρει ειδική σήμανση και την ονομασία του προϊόντος. Η διάρκεια ζωής του φαρμάκου είναι τα 2 χρόνια.

Ποια είναι η συνιστώμενη δοσολογία;

Η συνιστώμενη δοσολογία ποικίλλει ανάλογα με το σημείο της έγχυσης και το σχέδιο της θεραπείας. Το θεραπευτικό σχήμα καθορίζεται από τον γιατρό πριν ή στην διάρκεια της θεραπείας με βάση τις ανάγκες του εκάστοτε ασθενούς. Υπάρχουν ωστόσο ορισμένες κατευθυντήριες γραμμές. Για παράδειγμα η μέγιστη συνιστώμενη δόση σε μία μόνο συνεδρία είναι 6ml ανά ασθενή.

Προφυλάξεις – Τι πρέπει να γνωρίζει ο ιατρός πριν από την διαδικασία

Πριν από την διαδικασία είναι απαραίτητο να γνωστοποιήσετε στον γιατρό σας:

 • Τυχόν προηγούμενες επεμβάσεις
 • Τυχόν φαρμακευτική αγωγή που ακολουθείτε ή ακολουθήσατε πρόσφατα (λήψη ασπιρίνης ή αντιπηκτικών, ενδοφλέβια αντιβίωση, μυοχαλαρωτικά, φάρμακα για το κρυολόγημα ή για κάποια αλλεργία κλπ)
 • Τυχόν εγκυμοσύνη (ή αν σκοπεύετε να μείνετε έγκυος στο εγγύς μέλλον)
 • Αν θηλάζετε ή πρόκειται να θηλάσετε στο άμεσο μέλλον
 • Τα φάρμακα στα οποία είστε αλλεργικοί, συμπεριλαμβανομένου και του υαλουρονικού οξέος. Ακόμη, τυχόν αλλεργία στο κολλαγόνο, την λιδοκαΐνη, στα προϊόντα ζωικής προέλευσης (π.χ. αυγό). Τέλος, άλλες σοβαρές αλλεργίες ή προηγούμενο περιστατικό αναφυλαξίας.
 • Τα φυτικά συμπληρώματα και τις βιταμίνες που τυχόν λαμβάνετε (ασπιρίνη, υψηλές δόσεις βιταμίνης C ή ωμέγα-3 λιπαρών). Συνίσταται να διακόψετε την λήψη τους μία εβδομάδα πριν από την θεραπεία με υαλουρονικο οξυ, εφ ‘όσον βέβαια δεν αντενδείκνυται ιατρικώς.
 • Την χρήση make-up, ώστε να προχωρήσει στον καθαρισμό του προσώπου σας πριν από την διαδικασία. Συστήνεται να αποφύγετε την χρήση make-up αμέσως μετά την θεραπεία, αλλά δεν αποτελεί απόλυτη οδηγία.
 • Τυχόν μόλυνση του δέρματος κοντά στο σημείο που πρόκειται να γίνει η ένεση.
 • Τυχόν ιστορικό χηλοειδών (σχηματισμός παχιάς ουλής).
 • Τυχόν καρδιακά, ηπατικά ή νεφρικά προβλήματα.

 

Μη εγκεκριμένες χρήσεις των πληρωτικών δέρματος (fillers)

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) έχει εγκρίνει τα ενέσιμα υλικά πλήρωσης του δέρματος (fillers) για την θεραπεία των ρυτίδων, την αντιμετώπιση της λιποατροφίας (εντοπισμένη απώλεια λίπους), και την αύξηση στα χείλη και τα “μήλα» του προσώπου. Ο FDA δεν έχει δώσει έγκριση για να χρησιμοποιούνται τα ενέσιμα υλικά πλήρωσης (fillers):

 • Για την αύξηση του μεγέθους του στήθους
 • Για την αύξηση του μεγέθους των γλουτών
 • Για την ανανέωση των χεριών ή των ποδιών
 • Για την εμφύτευση τους μέσα σε οστά, τένοντες, συνδέσμους ή μύες

Οφείλουμε ακόμη να σημειώσουμε πως ο FDA ΔΕΝ έχει εγκρίνει την έγχυση με ένεση της υγρής σιλικόνης ή της γέλης σιλικόνης για την πλήρωση ρυτίδων ή αύξηση των ιστών οπουδήποτε στο σώμα και το πρόσωπο.

Η σημασία του γιατρού

Οι επιπλοκές από το botox είναι εξαιρετικά σπάνιες και αφορούν κυρίως στην υπερβολική δοσολογία του φαρμάκου ή στον τραυματισμό κάποιου νεύρου ή αιμοφόρου αγγείου κατά την εκτέλεση του μποτοξ. Γι’ αυτό η επιλογή ενός γιατρού με την βέλτιστη ειδίκευση και εμπειρία, είναι η πιο σημαντική προστασία από τις ανεπιθύμητες παρενέργειες.