Οδηγίες Ασφαλείας

ενεσιμη θεραπεια προσωπου

 

Από ποιόν πραγματοποιείται το μποτοξ;

Το μποτοξ πραγματοποιείται μόνο από εξειδικευμένους στο botox γιατρούς, οι οποίοι έχουν εξουσιοδότηση για την εκτέλεση της διαδικασίας. Οι γιατροί αυτοί είναι είτε πλαστικοί χειρουργοί είτε δερματολόγοι.

Που πραγματοποιείται το μποτοξ;

To botox πραγματοποιείται στο προσωπικό ιατρείο του ιατρού, σε ένα ειδικά διαμορφωμένο δωμάτιο ή στην κλινική στα εξωτερικά ιατρεία.

Που φυλάσσεται το botox

Το φάρμακο διατηρείται στην ψύξη και το φιαλίδιο ή κουτί στο οποίο περιέχετε φέρει ειδική σήμανση και ονομασία του προϊόντος. Η διάρκεια ζωής του φαρμάκου είναι τα 2 χρόνια.

Ποια είναι η συνιστώμενη δοσολογία;

θεραπεια προσωπου

Η συνιστώμενη δοσολογία ποικίλλει ανάλογα με το σημείο και το σχέδιο της θεραπείας. Ωστόσο δεν έχουν τεκμηριωθεί απόλυτα κατάλληλες δόσεις γι’ αυτό και τα θεραπευτικά σχήματα καθορίζονται από τον γιατρό. Υπάρχουν ωστόσο ορισμένες κατευθυντήριες γραμμές. Για παράδειγμα η δόση για την αντιμετώπιση της μασχαλιαίας υπεριδρωσίας είναι 50 μονάδες (2 ml) ανά μασχάλη. Για την αντιμετώπιση του σπασμού των βλεφάρων η συνιστώμενη δόση είναι 1,25 – 2,5 μονάδες (0,05- 0,5 ml). Για την καταπολέμηση των ρυτίδων στο μεσόφρυο η συνιστώμενη δόση (κατανεμημένη σε διαφορετικά σημεία) είναι 20-50 μονάδες. Η μέγιστη συνιστώμενη δόση σε μία μόνο συνεδρία είναι 300 μονάδες. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι υπάρχουν και άλλες εταιρίες με βοτουλινική τοξίνη, όπως η γνωστή Dysport, και πως οι δοσολογίες διαφέρουν από προϊόν σε προϊόν. Να σημειώσουμε πως οι  παραπάνω δοσολογίες αφορούν συγκεκριμένα στο σκεύασμα του botox.

Προφυλάξεις – Τι πρέπει να γνωρίζει ο ιατρός πριν από την διαδικασία

Πριν από την διαδικασία είναι απαραίτητο να γνωστοποιήσετε στον γιατρό σας:

  • τυχόν προηγούμενες επεμβάσεις
  • τυχόν φαρμακευτική αγωγή που ακολουθείτε ή ακολουθήσατε πρόσφατα (λήψη ασπιρίνης ή αντιπηκτικών, ενδοφλέβια αντιβίωση, μυοχαλαρωτικά, φάρμακα για το κρυολόγημα ή για κάποια αλλεργία κλπ)
  • τυχόν εγκυμοσύνη (ή αν σκοπεύετε να μείνετε έγκυος στο εγγύς μέλλον)
  • αν θηλάζετε ή πρόκειται να θηλάσετε στο άμεσο μέλλον (δεν είναι γνωστό αν οι ουσίες του μποτοξ μπορούν να εισέλθουν στο μητρικό γάλα)
  • τα φάρμακα στα οποία είστε αλλεργικοί
  • εάν πάσχετε από κάποια νευρομυϊκή δυσλειτουργία ή μυασθένεια όπως το αυτοάνοσο σύνδρομο Lambert-Eaton ή η σκλήρυνση κατά πλάκας.
  • Τα φυτικά συμπληρώματα και τις βιταμίνες που τυχόν λαμβάνετε

 

Τι γίνεται αν η αλλαντικη τοξινη μετακινηθεί;

Η μετακίνηση της ουσίας του μποτοξ μπορεί δυνητικά να επιφέρει δυσάρεστες παρενέργειες, ιδίως αν ο γιατρός δεν έχει ακολουθήσει την συνιστώμενη δοσολογία του προϊόντος. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό η διαδικασία του μποτοξ να πραγματοποιείται από ειδικό γιατρό, με εμπειρία στην διαδικασία και τον οποίο θα εμπιστεύεστε. Οι επιπλοκές που μπορεί να συνοδεύουν την μετακίνηση της αλλαντικής τοξίνης μπορεί να είναι η προσωρινή πτώση του βλεφάρου, η μυϊκή αδυναμία, η δυσκολία στην αναπνοή, στην κατάποση, στην ομιλία ή την άρθρωση. Οι παρενέργειες αυτές είναι πολύ σπάνιες και διαρκούν έως και ένα μήνα μετά την θεραπεία. Ωστόσο, οι παραπάνω επιπλοκές αφορούν κυρίως στην αντιμετώπιση ασθενών μετά από εγκεφαλικό ή άλλη σοβαρή πάθηση όπου η ουσία εφαρμόζεται σε μεγάλους μύες και συνεπώς η δοσολογία είναι ήδη μεγάλη. Ακόμη οι  παρενέργειες αφορούν περιοχές κοντινές στο σημείο όπου εφαρμόστηκε η ένεση. Η μετακίνηση δηλαδή της αλλαντικής τοξίνης αφορά τις γύρω περιοχές, ενώ δεν έχει παρατηρηθεί κάποια επίδραση της ουσίας σε απομακρυσμένη περιοχή από το σημείο εφαρμογής. Η χρήση του μποτοξ ως αισθητική θεραπεία δεν έχει συνδεθεί με σοβαρές επιπλοκές.

Η σημασία του γιατρού

Οι επιπλοκές από το botox είναι εξαιρετικά σπάνιες και αφορούν κυρίως στην υπερβολική δοσολογία του φαρμάκου ή στον τραυματισμό κάποιου νεύρου ή αιμοφόρου αγγείου κατά την εκτέλεση του μποτοξ. Γι’ αυτό η επιλογή ενός γιατρού με την βέλτιστη ειδίκευση και εμπειρία, είναι η πιο σημαντική προστασία από τις ανεπιθύμητες παρενέργειες.