Μειωτικη Στηθους

Τι να περιμένετε μετά την επέμβαση

μετά την μειωτικη στηθους

 

Tι να περιμένετε την ημέρα του χειρουργείου μετά την μειωτικη στηθους

Αμέσως μετά την επέμβαση για την μειωτικη στηθους τοποθετείται γάζα επί των τομών, και τα στήθη τυλίγονται με έναν ελαστικό επίδεσμο ή υποστηρίζονται με ένα ειδικό χειρουργικό σουτιέν. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να υπάρχει ένα μικρό σωλήνας παροχέτευσης σε κάθε μαστό για να βοηθήσει την αποστράγγιση του αίματος και των υγρών. Θα υπάρχει οίδημα στην περιοχή των μαστών, πόνος και ευαισθησία.

 

Πως θα είναι οι ουλές μετά την μειωτικη στηθους

Οι ουλές είναι μια φυσιολογική παρενέργεια στην πλαστική χειρουργική επέμβαση για την αφαιρεση στηθους. Τα έντονα σημάδια θα εξασθενίσουν με την πάροδο του χρόνου αλλά ποτέ δεν θα εξαφανιστούν εντελώς. Βρίσκονται όμως σχεδόν πάντα σε σημεία που καλύπτονται από το σουτιέν ή το μαγιό. Χρειάζεται προσοχή καθώς οι ουλές μπορεί να γίνουν χειρότερες αν σηκώνετε βαριά αντικείμενα πολύ σύντομα μετά την επέμβαση. Σε διάστημα 10-12 μηνών θα έχουν επουλωθεί πλήρως. Σε σπάνιες περιπτώσεις σε καπνιστές συναντάται η επιπλοκή της ανεπαρκούς επούλωσης της περιοχής της θηλής όπου μπορεί να χρειαστεί μόσχευμα δέρματος.

Mειωτικη στηθους – Aναρρωση

Η ανάρρωση από την μειωτικη στηθους θα έχει διάρκεια 1-2 εβδομάδες με την έννοια ότι μετά από το διάστημα αυτό θα επιστρέψετε στις κανονικές σας δραστηριότητες. Σταδιακά ο πόνος σταματά, το πρήξιμο μειώνεται και το σχήμα του μαστού βελτιώνεται αισθητά. Συνεχίστε να ακολουθείτε τις οδηγίες του πλαστικού σας χειρουργού και να είστε συνεπής στις προγραμματισμένες επισκέψεις σας για να παρακολουθεί την πορεία σας.

 

Τι να περιμένετε την πρώτη εβδομάδα μετά την μειωτικη στηθους

Οι περισσότερες γυναίκες νιώθουν πόνο στην περιοχή των μαστών τις πρώτες λίγες ημέρες μετά την αφαιρεση στηθους και έπειτα ηπιότερη δυσφορία για μια εβδομάδα ή περισσότερο. Τα φάρμακα θα σας βοηθήσουν να ανακουφιστειτε από τον πόνο. Μία ή δύο ημέρες μετά το χειρουργείο θα επισκεφτείτε τον χειρουργό σας. Στην επίσκεψη αυτή ο πλαστικός χειρουργός θα σας αφαιρέσει τον επίδεσμο και θα ελέγξει αν το χρώμα της θηλής και η παροχή του αίματος βαίνουν φυσιολογικά.

 

Οι επόμενες εβδομάδες μετά την μειωτικη στηθους

omorfo-stithos

Τα ράμματα θα αφαιρεθούν την δεύτερη εβδομάδα. Το οίδημα (πρήξιμο) μετά από την μειωτικη στηθους μπορεί να έχει διάρκεια 4-6 μήνες. Το μέγεθος και το σχήμα του στήθους θα συνεχίσει να βελτιώνεται με το πέρασμα του χρόνου.

 

 

Μειωτικη στηθους – επιπλοκές

  • Μόλυνση/Λοίμωξη του μαστού από τη μικροβιακή χλωρίδα του δέρματος. Για να εξαλειφθεί η πιθανότητα αυτή, πάντα χορηγείτε προφυλακτική αντιβίωση για μια εβδομάδα μετά το χειρουργείο
  • Φλεβική θρόμβωση του αίματος η οποία μπορεί να προκαλέσει πνευμονική εμβολή. Είναι μία πολλή σπάνια επιπλοκή αλλά για προληπτικούς λόγους πάντα γίνεται ειδικός αιματολογικός έλεγχος προεγχειριτικά και κατά τη διάρκεια του χειρουργείου τοποθετούνται ειδικές αντιθρομβωτικές κάλτσες. Ασθενείς που έχουν ιστορικό ή αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης λόγο διάφορων παθολογικών καταστάσεων, πρέπει πάντα να λαμβάνουν αντιπηκτική αγωγή.
  • Βλάβες στην παροχή αίματος του μαστού λόγο καπνίσματος. Η επιπλοκή αυτή μπορεί να καθυστερήσει την διαδικασία επούλωσης του δέρματος. Μπορεί επίσης να συμβεί η απώλεια μέρους της θηλής (άλως) αλλά είναι σπάνια επιπλοκή.

 

Mειωτικη στηθους – Aνεπιθύμητα αποτελέσματα

 

  • Ουλές.Η χειρουργική επέμβαση μείωσης του μαστού πάντα αφήνει ορατά σημάδια στο στήθος. Το πόσο έντονα θα είναι τα σημάδια ποικίλλει ανάλογα με το άτομο και το είδος της τομής. Ένας τρόπος για να εξαφανίσουμε τα σημάδια ειδικά γύρο από τη θηλαία άλω είναι το μόνιμο τατουάζ της θηλής.
  • Απώλεια της αίσθησης στις θηλές ή το στήθος. Συνήθως είναι προσωρινή κατάσταση που διαρκεί κάποιους μήνες αλλά σε ορισμένες γυναίκες μπορεί να διαρκέσει πολύ περισσότερο ή να είναι μόνιμη. Σε μερικές γυναίκες με μεγάλα στήθη η αίσθηση είναι περιορισμένη ήδη πριν την επέμβαση, οπότε είναι μία παράμετρος που δεν είναι όσο ανησυχητική ακούγεται.
  • Αδυναμία θηλασμού μετά την επέμβαση.