Αυξητικη Στηθους

Σχετικά με την επέμβαση της αυξητικής στήθους

ayksisi-stithous

Ανατομία του στήθους

Για να κατανοήσουμε την πλαστική χειρουργική επέμβαση για την αύξηση του στήθους είναι χρήσιμη η γενική γνώση της ανατομίας του μαστού. Τα στήθη στις περισσότερες γυναίκες αρχίζουν να αναπτύσσονται μεταξύ των ηλικιών 9-14 ετών. Τότε πραγματοποιούνται οι περισσότερες αλλαγές που σχετίζονται με την εφηβεία.

ανατομία

1 ) Πλευρές ή Μεσοπλεύριοι μύες.
2) Θωρακικοί μύες.

 Μείζον θωρακικός: Ο μεγαλύτερος μυς του θώρακα.
Ελάσσων θωρακικός: Ο μικρότερος μυς του θωρακικού τοιχώματος που βρίσκεται κάτω από το μείζονα θωρακικό και καταλήγει στην ωμοπλάτη.       

3) Λοβίδια (ενώνονται σε λοβούς):
Στα σημείο αυτό του αδένα παράγεται το γάλα.

4) Θηλή.     Η προεξοχή του μαζικού αδένα. Στην θηλή καταλήγουν οι γαλακτοφόροι πόροι.

5) Θηλαία άλως.

6) Γαλακτοφόροι κόλποι ή πόροι. Μεταφέρουν το γάλα στην θηλή.

7) Περιμαστικό λίπος. Το λίπος που περιβάλλει τον μαστικό αδένα.

8) Υπομάστιος πτυχή. Η πτυχή στο σημείο που τελειώνει ο μαστός.

Συμπληρωματικά να αναφέρουμε ότι στην περιοχή συναντάμε ακόμη:
Τον σύνδεσμο του Cooper (συνδετικός ιστός που ενώνει τον μαζικό αδένα με το δέρμα, τα αιμοφόρα αγγεία, το υποδόριο λίπος, το δέρμα του μαστού και τον μαζικό αδένα.

 

Τύποι αναισθησίας στην αυξητικη στηθους

Η γενική αναισθησία χρησιμοποιείται συχνότερα στην αυξητικη στηθους. Αυτό σημαίνει ότι η ασθενής «κοιμάται» και δεν θα έχει δυσάρεστες μνήμες από την πλαστική χειρουργική επέμβαση.

Που θα γίνει η επέμβαση αυξητικής στηθους

Η προσθετικη στηθους θα πραγματοποιηθεί στην χειρουργική αίθουσα του νοσοκομείου ή της κλινικής που συνεργάζεται ο πλαστικός χειρουργός. Πριν από την επέμβαση για την αυξητικη στήθους  θα συναντηθείτε με τον χειρουργό σας, τον αναισθησιολόγο και το νοσηλευτικό προσωπικό.

 

Πως γίνεται η επέμβαση αυξητικής στηθους

επέμβαση αυξητικής στήθους

Υπάρχουν τρεις προσεγγίσεις που αφορούν στο σημείο από όπου θα εισαχθεί το εμφύτευμα στην επέμβαση αυξητικής στήθους.

 

Υπομάστια προσέγγιση στην επέμβαση αυξητικής στήθους

Η υπομάστια πτυχή είναι το σημείο κάτω από το στήθος που σχηματίζει μία φυσική πτυχή. Η υπομάστια προσέγγιση επιτρέπει μεγαλύτερη ορατότητα συνεπώς και έλεγχο κατά την τοποθέτηση του εμφυτεύματος καθώς ο πλαστικός χειρουργός μπορεί να εξετάσει άμεσα το σημείο που θα εισάγει το εμφύτευμα. Ο πλαστικός πραγματοποιεί μία τομή περί των 4-5 εκατοστών, αναλόγως και το είδος και μέγεθος του εμφυτεύματος, η οποία καθώς επουλώνεται μικραίνει στο μήκος. Είναι σημαντικό η εκτέλεση της τομής να γίνει στη νέα, μελλοντική υπομάστιο, δηλαδή εκεί όπου θα βρίσκεται η πτυχή του στήθους μετά την τοποθέτηση του εμφυτεύματος. Το 70% με 80%  της αυξητικής στήθους πραγματοποιούνται με υπομάστια τομή. Ένα από τα πλεονεκτήματα της προσέγγισης είναι ότι δεν επηρεάζονται τα τμήματα του μαστού που παράγουν το γάλα κατά τον θηλασμό. Επιπλέον, εάν εμφανιστούν επιπλοκές και απαιτείται πρόσθετη πλαστική χειρουργική επέμβαση θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί η αρχική τομή. Αυτή η προσέγγιση μακροπρόθεσμα έχει το όφελος ότι η φυσική πτώση του μαστού θα καλύψει εντελώς την ουλή. Στις γυναίκες που δεν έχουν παιδιά ή είναι πολύ αδύνατες μπορεί τα σημάδια να είναι πιο εμφανή, με τον στηθόδεσμο όμως και πάλι θα καλύπτονται πλήρως.

 

Μασχαλιαία προσέγγιση στην επέμβαση αυξητικής στήθους

Στην μασχαλιαία προσέγγιση η τομή γίνεται στην πτυχή της μασχάλης. Λόγω της μικρής ορατότητας από την θέση αυτή η  σωστή τοποθέτηση του εμφυτεύματος καθίσταται πιο δύσκολη γι’ αυτό ορισμένοι πλαστικοί κάνουν χρήση ενδοσκοπίου (μικρή κάμερα οπτικών ινών). Επιπλέον, στην περίπτωση που χρειαστεί διορθωτική επέμβαση είναι πιθανή η δημιουργία νέας τομής καθώς η οποιαδήποτε διόρθωση δεν θα μπορεί να γίνει από την μασχάλη. Άλλο μειονέκτημα αποτελεί το ενδεχόμενο πάχυνσης της ουλής μετεγχειρητικά. Σε αυτήν την περίπτωση η ουλή θα είναι ορατή στην ανάταση των χεριών και όταν η ασθενής θα φοράει μαγιό, αμάνικα φορέματα ή μπλούζες χωρίς μανίκι.

Ένα σημαντικό πλεονέκτημα είναι ότι η ουλή δεν θα βρίσκεται στον μαστό. Επίσης η προσέγγιση αυτή επιτρέπει την καλύτερη πρόσβαση για την τοποθέτηση του εμφυτεύματος κάτω από τον μυ. Η μασχαλιαία τομή επιλέγεται συχνά από αδύνατες γυναίκες που επιλέγουν την τοποθέτηση εμφυτεύματος κάτω από τον μυ για πιο φυσικό αποτέλεσμα, και από νεότερες γυναίκες που δεν αντιμετωπίζουν πτώση του μαστού άρα η τομή κάτω από το στήθος θα ήταν έντονα ορατή.

 Περιθυλαία προσέγγιση στην επέμβαση αυξητικής στήθους

Στην περιθυλαία προσέγγιση η τομή γίνεται γύρω από την θηλαία άλω,  στο όριο μεταξύ θηλαίας άλω (σκουρόχρωμη επιδερμίδα γύρω από την θηλή) και κανονικού δέρματος. Δεδομένου ότι η τομή βρίσκεται πολύ κοντά στα τμήματα του στήθους που παράγουν το γάλα (γαλακτοφόροι αδένες), οι γυναίκες που επιλέγουν αυτόν τον τύπο αύξησης του μαστού έχουν συχνότερα προβλήματα με τον θηλασμό αλλά και λιγότερη  αίσθηση της θηλή μετά την επέμβαση. Η προϋπόθεση για την πραγματοποίηση περιθυλαίας τομής είναι η διάμετρος της θηλής (άλως) να είναι πάνω από 4 εκατοστά ώστε να μπορεί να εισαχθεί το εμφύτευμα. Το σημείο αυτό έχει πολύ καλή επούλωση και το εναπομείναν σημάδι είναι δυσδιάκριτο.