Αποκατασταση Στηθους

Αποκατάσταση στηθους με χρήση ιστού – Τεχνικές

Με χρήση ιστού από την πλάτη

apokatastasi-mastou-krhmnos-plati

Latissimus Dorsi Flap – Κρημνός από τον πλατύ ραχιαίο μυ (πλάτη)

Η χρήση του κρημνού του πλατύ ραχιαίου μυ συνήθως χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με εμφύτευμα ή διατατήρα και επιτρέπει στον χειρουργό να έχει μεγαλύτερο έλεγχο στην αισθητική του αποκατεστημένου μαστού.  Η παροχή του μαλακού ιστού βοηθάει στην δημιουργία ενός πιο φυσικού αποτελέσματος απ‘ ότι ένα σκέτο εμφύτευμα. Η τεχνική αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως κύρια αποκατάσταση χωρίς τη χρήση εμφυτεύματος αλλά μόνο σε αδύνατες ασθενείς με πολύ μικρό στήθος. Για πολλούς χειρουργούς αποτελεί μία εφεδρική λύση στην οποία καταφεύγουν όταν μία ασθενής αντιμετωπίζει προβλήματα με την επούλωση των τραυμάτων ή όταν ο μαλακός ιστός του θώρακα αποτύχει να συγκρατήσει το εμφύτευμα.  Ακόμα πρέπει να χρησιμοποιηθεί σχεδόν πάντα σε  περιπτώσεις ασθενών που έκαναν ακτινοθεραπεία και ενδιαφέρονται στην τοποθέτηση εμφυτεύματος, αλλά παράλληλα δεν είναι υποψήφιοι για άλλες επεμβάσεις με χρήση αυτόλογου ιστού. Η κύρια πηγή παροχής αίματος προς τον πλατύ ραχιαίο κρημνό είναι η θωρακοραχιαία αρτηρία. Κατά την αποκατάσταση ο κρημνός των μυών ανυψώνεται και έρχεται γύρω ώστε να φτάσει το θωρακικό τοίχωμα στην μπροστινή πλευρά του σώματος. Τα κύρια αγγεία παραμένουν προσκολλημένα στο σώμα του μυός για να εξασφαλιστεί η σωστή παροχή αίματος στον κρημνό. Ο κρημνός  παρέχει μυικό ιστό και μη ακτινοβολημένου δέρματος που επιτρέπουν την πλήρη κάλυψη του εμφυτεύματος.
Η τεχνική αυτή διαρκεί 2-3 ώρες και απαιτεί 1-3 ημέρες νοσηλεία. Η αποθεραπεία διαρκεί 2-3 εβδομάδες. Η ουλή στην δότρια περιοχή, δηλαδή στην πλάτη καλύπτονται πάντα από την τιράντα του σουτιέν. Οι καθημερινές δραστηριότητες καθώς και τα περισσότερα είδη άσκησης επιτυγχάνονται χωρίς απώλεια στην ικανότητα. Η τεχνική αντενδείκνυται αν η γυναίκα κάνει πρωταθλητισμό ή συμμετέχει σε αθλήματα όπως η ορειβασία, το κολύμπι και το σκι.

Η τεχνική απευθύνεται σε γυναίκες:

  • αδύνατες
  • με μικρό ή μεσαίο στήθος
  • με περίσσεια ιστού πλευρικά
  • που έκαναν ακτινοθεραπείες και προγραμματίζουν επανορθωτική με ένθεμα
  • λεπτό δέρμα όπου το εμφύτευμα χρειάζεται περισσότερη κάλυψη
  • που προσχωρούν σε αποκατάστασημετά από μερικη μαστεκτομη ή ογκεκτομή

Με χρήση ιστού από την κοιλιακή χώρα

 

DIEP Flap – Ελέυθερος κρημνός από την εν το βαθύ κάτω επιγάστρια αρτηρία

Στην μικροχειρουργική αυτή τεχνική λαμβάνεται ο κρημνός από το κατώτερο μέρος της κοιλιάς, δηλαδή λίπος και δέρμα μαζί με τα αγγεία, από το κατώτερο κοιλιακό τοίχωμα, που τα τροφοδοτούν με αίμα. Η παροχή του αίματος πραγματοποιείται από αιμοφόρα αγγεία, τους διατιτραίνοντες κλάδους, που συνδέονται όλα μαζί σε ένα την εν το βαθύ κάτω επιγάστρια αρτηρία.  Ο χειρουργός θα καθορίσει την ώρα του χειρουργείου πόσα αιμοφόρα αγγεία χρειάζονται να διατηρηθούν για την άριστη παροχή αίματος στον κρημνό. Κατόπιν ο κρημνός μεταμοσχεύεται στην περιοχή του μαστού και διαμορφώνεται σαν φυσιολογικός μαστός. Με την βοήθεια μικροσκοπίου συνδέεται το τροφοφόρο αγγείο του κρημνού , δηλαδή η εν το βαθύ κάτω επιγάστρια αρτηρία σε έναν δέκτη αιμοφόρων αγγείων στον θωρακικά, για να μπορεί να επιβιώσει. Μικρομεταφορά λίπους (fat grafting) ή λιποαναρρόφηση μπορεί να  χρησιμοποιηθεί στο ίδιο ή σε επόμενο χειρουργείο για την βελτίωση του περιγράμματος των μαστών. Πριν προχωρήσετε στην συγκεκριμένη επέμβαση θα πρέπει να ρωτήσετε τον μικροχειρουργό σχετικά με το μέγεθος της εμπειρίας του και το συνολικό ποσοστό επιτυχίας του στην διεξαγωγή της συγκεκριμένης τεχνικής. Τα πλεονεκτήματα της τεχνικής:

 • Δεν υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού του κοιλιακού τοιχώματος.
 • Ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος εμφάνισης κήλης εφόσον ο μυς παραμένει σχεδόν άθικτος.
 • Λιγότερος πόνος.
 • Βελτιώνει το κοιλιακό περίγραμμα αφού αφαιρείται το περιττό λίπος από την περιοχή της κοιλιάς, λειτουργεί δηλαδή σαν μία μίνι κοιλιοπλαστική.

Η συγκεκριμένη τεχνική απαιτεί 3-4 ημέρες νοσηλείας στο νοσοκομείο, χρήση των παροχετεύσεων από 1-2 εβδομάδες και η ανάρρωση κυμαίνεται από 4-6 εβδομάδες.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

SIEA Flap – Κρημνός από την επιφανειακή κατωτέρα επιγάστρια αρτηρία

Ο κρημνός SIEA  είναι ο ίδιος κρημνός λίπους και δέρματος από το κατώτερο μέρος της κοιλίας με τον DIEP, διαφοροποιείται μόνο στη λήψη διαφορετικού τροφοφόρου αγγείου, που στην περίπτωση αυτή είναι η επιφανειακή κατωτέρα επιγάστρια αρτηρία.  Όπως και στην τεχνική DIEP ο κρημνός μεταμοσχεύεται στο θωρακικό τοίχωμα και τα αιμοφόρα αγγεία με την βοήθεια μικροσκοπίου συνδέονται με αυτά του θωρακικού τοιχώματος. Στην συνέχεια ο ιστός χρησιμοποιείται για να δημιουργηθεί το σχήμα του μαστού. Καθώς τα επιφανειακά αιμοφόρα αγγεία είναι πολύ μικρά, περιορίζουν τον όγκο του κρημνού και αυξάνουν τον κίνδυνο απώλειάς του. Σε περίπτωση προηγούμενης επέμβασης όπως καισαρική ή υστερεκτομή δεν είναι δυνατή η πραγματοποίηση της τεχνικής αυτής καθώς τα επιφανειακά αιμοφόρα αγγεία έχουν χαθεί.

TRAM Free Flap – Ελεύθερος κρημνός TRAM

Στην τεχνική αυτή όπως και στην DIEP λαμβάνεται ελεύθερος κρημνός λίπους και δέρματος από το κατώτερο μέρος της κοιλίας,  με την διαφορά ότι εδώ λαμβάνεται και τμήμα του ορθού κοιλιακού μυός για την αποκατάσταση του στήθους. Το τμήμα του μυ μεταφέρει τα αιμοφόρα αγγεία τα οποία συνδέονται με τα αγγεία του θωρακικού τοιχώματος. Η σύνδεση των αγγείων γίνεται και εδώ με την βοήθεια μικροσκοπίου. Στην συνέχεια ο κρημνός  σχηματοποιείται για να δημιουργηθεί το σχήμα του μαστού. Η παροχή αίματος προς το δέρμα και το λίπος στην τεχνική αυτή είναι πολύ μεγαλύτερη από τον DIEP ή τον SIEA επιτρέποντας έτσι στον ιστό να μεταφερθεί με μεγαλύτερη ασφάλεια και επιτυχεία. Το μειονέκτημα είναι ότι χρησιμοποιείται τμήμα του μυ σε αντίθεση με τις προηγούμενες τεχνικές. Ο κίνδυνος αδυναμίας του κοιλιακού τοιχώματος αυξάνεται ελαφρώς, αλλά τοποθετείται πλέγμα για την αποφυγή μελλοντικών προβλημάτων.

TRAM Flap – Εγκάρσιος κρημνός από τον  ορθό κοιλιακό μυ

Στην τεχνική αυτή λαμβάνεται ολόκληρος ο ορθός κοιλιακός μυς μαζί με δέρμα, λίπος για την αποκατάσταση του στήθους. Τα τροφοφόρα αγγεία του κρημνού εμπεριέχονται μέσα στον ορθό κοιλιακό μυ, όπου και προστατεύονται, δεν κόβονται για να για να επανασυνδεθούν στον θώρακα με  μικροσκόποιο, αλλά περιστρέφεται ο ορθός κοιλιακός μυς κατά 180 μοίρες ώστε να μπορέσει να τοποθετηθεί στην περιοχή του μαστού. Η χρήση μισχωτών κρημνών που βασίζονται στον ορθό κοιλιακό μυ επιτρέπει την επανορθωση του ενός ή και των δύο μαστών με ασφάλεια σε περιστατικά που αποκλείονται λόγο ιστορικού ή επεμβάσεων στην κοιλιά από την αποκατάσταση με ελεύθερους κρημνούς. Και εδώ η διαδικασία λειτουργεί σαν κοιλιοπλαστική με την διαφορά ότι μειώνει εντονότερα την δύναμη των κοιλιακών μυών, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε μεγαλύτερη ηλικία και αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης κήλης. Η χρήση πλέγματος είναι εντεταλμένη για την αποφυγή αυτών των προβλημάτων. Η τεχνική επίσης αντενδείκνυται για καπνιστές, άτομα που πάσχουν από διαβήτη ή είναι παχύσαρκα λόγω των περιορισμών στην παροχή του αίματος στο κατώτερο κοιλιακό τοίχωμα. Τα οφέλη της τεχνικής είναι το φυσικό αποτέλεσμα που δίνει και η αισθητικότητα του μαστού. Η τεχνική αυτή είναι από τις πιο κοινές αλλά και η πιο παλιά. Δεν θα είστε υποψήφια για την τεχνική αυτή αν ο ιστός της περιοχής δεν επαρκεί για να αναδημιουργηθεί το στήθος.
Η διάρκεια του χειρουργείου με την τεχνική αυτή είναι 5-6 ώρες και απαιτεί 3-5 ημέρες νοσηλείας. Το κοιλιακό άλγος διαρκεί μερικές εβδομάδες και η αποθεραπεία διαρκεί 1-2 μήνες.

 

Σημείωση:

Κατά το σχεδιασμό της αποκατάστασης του μαστού με κοιλιακούς κρημνούς, ο χειρουργός πρέπει να εξηγήσει τους κινδύνους και τους περιορισμούς αυτών των προσεγγίσεων. Τελικά, η τελική επιλογή του κρημνού εξαρτάται από την ανατομία και το ιστορικό του ασθενούς. Απευθύνεται σε ασθενείς που θέλουν να προχωρήσουν σε αποκατάσταση με αυτόλογο ιστό. Το μήκος της χειρουργικής επέμβασης μπορεί να κυμαίνεται από 5-7 ώρες για τον ένα μαστό και 7-12 ώρες για τους δύο μαστούς. Η νοσηλεία έχει διάρκεια 3-5 ημέρες και η αποθεραπεία διαρκεί κάποιες εβδομάδες.

 

Αποκατάσταση στηθους με χρήση ιστού από άλλα σημεία του σώματος

Ορισμένες ασθενείς επιλέγουν την επανορθωτική του μαστού με χρήση αυτόλογου ιστού αλλά η κοιλιακή χώρα, που είναι η συνηθέστερη δότρια περιοχή για αυτό το είδος επέμβασης, δεν επαρκεί. Το γεγονός μπορεί να οφείλεται σε ένα λεπτό σώμα, σε τυχόν προηγούμενη χειρουργική επέμβαση στην κοιλιακή χώρα, ή στην αποτυχία προηγούμενης επέμβασης με χρήση κρημνού από την κοιλιά. Αν και είναι πιο σπάνιες τεχνικές υπάρχουν δότριες περιοχές που χρησιμοποιούνται εναλλακτικά για την αποκατάσταση του στήθους.

 

GAP Flap – Κρημνός από την γλουτιαία αρτηρία

Η πιο κοινή εναλλακτική επιλογή είναι η χρήση κρημνού από την γλουτιαία αρτηρία. Στην τεχνική αυτή αποκόπτονται δέρμα και λίπος από την περιοχή των γλουτών και μεταφέρονται στο στήθος. Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιεί τα ανώτερα ή τα κατώτερα διατιτρένοντα αιμοφόρα αγγεία των γλουτών και όχι τα μείζονα αγγεία των γλουτιαίων μυών. Έτσι η παροχή αίματος παρέχεται μέσω των διατητρουσών αιμοφόρων αγγείων εκτός του γλουτιαίου μυ. Ο χειρουργός θα καθορίσει την ώρα του χειρουργείου πόσα διατητρένοντά αγγεία θα χρησιμοποιηθούν για να είναι επαρκής η παροχή αίματος ώστε να επιβιώσει ο κρημνός. Ο κρημνός επισυνάπτεται στο στήθος με χρήση μικροσκοπίου. Η εκτέλεση αυτού του είδους αποκατάστασης είναι τεχνικά πολύ απαιτητική ενώ ένα άλλο μειονέκτημα είναι η δυσκολία στην διαμόρφωση στήθους με ιστό από τον γλουτό.