Αποκατασταση Στηθους

Ποιες οι χειρουργικές σας επιλογές στην αποκατασταση στηθους

επανόρθωση στήθους

 

  • Η αναπλαση μαστου με εμφυτευματα στηθους και
  • Η αναπλαση μαστου με χρήση αυτόλογου ιστού, δηλαδή ιστό από την ίδια την ασθενή

είναι οι δύο επιλογές στην χειρουργική αποκατασταση του στηθους μετα από μαστεκτομη.

Σε κάποιες περιπτώσεις πραγματοποιείται συνδυασμός των δύο μεθόδων. Μετά το διάστημα της αποθεραπείας ακολουθούν οι δευτερογενείς διαδικασίες για την αναπλαση στηθους, όπως η ανακατασκευή της θηλής ή η διόρθωση του περιγράμματος αν είναι απαραίτητη.

Πότε γίνεται η αποκατασταση στηθους;

Η χρονική στιγμή που θα λάβει χώρα η επανορθωτική χειρουργική για την αποκατασταση στηθους εξαρτάται από την επιθυμία της ασθενούς, τις ιατρικές συνθήκες και την φάση στην οποία βρίσκεται η θεραπεία του καρκίνου. Για πολλές γυναίκες η άμεση αποκατασταση στηθους, που γίνεται κατά την επέμβαση της μαστεκτομης, έχει πολλαπλά οφέλη καθώς μειώνει την τραυματική εμπειρία της μη ύπαρξης του ενός μαστού, τα έξοδα, την ταλαιπωρία και την περίοδο αποθεραπείας των δύο ξεχωριστών επεμβάσεων. Η αποκατασταση στηθους μπορεί να πραγματοποιηθεί κάποιους μήνες ή και χρόνια μετά από την μαστεκτομη. Η χημειοθεραπεία και η ακτινοθεραπεία είναι συνήθως παράγοντες που αναβάλλουν την αποκατασταση στηθους. Συγκεκριμένα η μετεγχειρητική ακτινοθεραπεία δρα σχεδόν απαγορευτικά στην αποκατασταση στηθους με εμφυτευματα στηθους αφού μπορεί να καταστρέψει την εργασία επανόρθωσης του μαστού. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της καθυστερημένης αποκαταστασης στηθους είναι ότι δίνει τον χρόνο στην ασθενή να μελετήσει και να βρει ποια τεχνική της ταιριάζει περισσότερο. Εάν είστε σε αυτό το στάδιο, ο πλαστικός χειρουργός σας μπορεί να σας βοηθήσει να ορίσετε ένα χρονοδιάγραμμα για την αποκατάσταση του μαστού σας, γεγονός που θα λειτουργήσει και εποικοδομητικά για την ψυχολογία σας. Να θυμάστε ότι δεν υπάρχει σωστή ή λάθος επιλογή αλλά η επιλογή που είναι σύμφωνη με τις ανάγκες σας.

 

Πως να επιλέξετε εμφυτευματα κατά την αποκατασταση στηθους

εμφυτευματα

 

Τα εμφυτευματα στηθους χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: στα εμφυτεύματα που το εσωτερικό τους περιέχει γέλη σιλικόνης και στα εμφυτεύματα που το εσωτερικό τους περιέχει φυσιολογικό ορό. Κατά την αποκατάσταση στηθους μετα απο μαστεκτομη συνήθως χρησιμοποιούνται τα ενθέματα με γέλη σιλικόνης. Για την επιλογή του εμφυτεύματος λαμβάνεται υπόψη ο σωματότυπος της ασθενούς και το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Τα εμφυτεύματα σιλικόνης είναι πιο μαλακά στην αφή και παρουσιάζουν μικρότερο κυματισμό. Ακόμα τα εμφυτευματα στηθους διαφέρουν ως προς το σχήμα και την υφή τους. Υπάρχουν τα ανατομικά που έχουν σχήμα σαν δάκρυ, τα στρογγυλά και τα προσαρμόσιμα. Τα τελευταία αποτελούνται μόνο από ένα περίβλημα σιλικόνης και γεμίζουν με περιεχόμενο σε δεύτερο χρόνο από το αρχικό χειρουργείο.  Συνήθως στην αποκατασταση στηθους μετα απο μαστεκτομη χρησιμοποιούνται τα ανατομικά εμφυτευματα στηθους τραχείας επιφανείας τα οποία επιλέγονται κυρίως γιατί εμφανίζουν μειωμένο κίνδυνο να αναπτυχθεί γύρω τους ρικνωτική κάψα, μία από τις συχνότερες επιπλοκές κατά την χρήση εμφυτευμάτων. Χρησιμοποιούνται συχνά κατά την ολικη μαστεκτομη για αισθητικούς λόγους καθώς δίνουν ένα πιο φυσικό αποτέλεσμα λόγω του σχήματός τους. Μαζί με τον πλαστικό χειρουργό σας θα αποφασίσετε ποιο εμφύτευμα καλύπτει τις ατομικές σας ανάγκες.