Αποκατασταση Στηθους

 

Σχετικά με την επέμβαση για την αποκατάσταση στήθους

emfiteuma-silikonis

Τύποι αναισθησίας στην αποκατασταση στηθους

Η γενική αναισθησία χρησιμοποιείται σχεδόν αποκλειστικά κατά την αποκατάσταση του μαστού. Αυτό σημαίνει ότι η ασθενής «κοιμάται» και δεν θα έχει δυσάρεστες μνήμες από την πλαστική χειρουργική επέμβαση. Οι δευτερογενείς επεμβάσεις, όπως η αποκατασταση της θηλής ή η διαμόρφωση του περιγράμματος του στήθους, εκτελούνται με τοπική αναισθησία ή και μέθη.

Που θα γίνει η επέμβαση αποκαταστασης στηθους

Η πλαστική επέμβαση προσθετικής στήθους θα πραγματοποιηθεί στην χειρουργική αίθουσα του νοσοκομείου ή της κλινικής που συνεργάζεται ο πλαστικός χειρουργός. Πριν από την επέμβαση για την αποκατασταση μαστου θα συναντηθείτε με τον χειρουργό σας, τον αναισθησιολόγο και το νοσηλευτικό προσωπικό. Η ανακατασκευή της θηλής καθώς και οι εγχύσεις φυσιολογικού ορού στην προσέγγιση της αποκατάστασης στήθους σε δύο στάδια, θα πραγματοποιηθούν σε ξεχωριστό χρόνο και ως εξω-νοσοκομειακές διαδικασίες, στο ιατρείο του πλαστικού χειρουργού ή στα εξωτερικά ιατρεία.

 

Τι να περιμένετε μετά την επέμβαση

meta-thn-apokatastasi-mastou

Τι να περιμένετε την ημέρα του χειρουργείου

Η εγχείρηση για την αποκατάσταση στήθους  με ένθεμα έχει διάρκεια 2-3 ώρες όταν γίνεται παράλληλα με την μαστεκτομη και 1-2 ώρες το κάθε χειρουργείο όταν εκτελείται σε στάδια. Γίνεται συνήθως υπό γενική αναισθησία. Όταν ξυπνήσετε ίσως νιώθετε αστάθεια και οφείλεται στην αναισθησία.   Στην άμεση αποκατασταση στηθους μετα απο μαστεκτομη μπορεί να χρειαστεί διανυκτέρευση. Σε άλλη περίπτωση δεν απαιτείται νοσηλεία, συνεπώς θα επιστρέψετε στο σπίτι σας την ίδια ημέρα. Ορισμένοι ασθενείς επιλέγουν να διανυκτερεύσουν ούτως ή άλλως για λόγους ασφαλείας. Θα σας δοθεί φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπιση του πόνου και θα έχετε παροχετεύσεις στους μαστούς σας για τις επόμενες 24 με 48 ώρες. Αν πραγματοποιήθηκε και αφαίρεση των λεμφαδένων ενδέχεται να νιώθετε δυσφορία ειδικά στην περιοχή της μασχάλης. Θα φοράτε ένα ειδικό μετεγχειρητικό σουτιέν το οποίο ίσως νιώθετε ότι είναι πολύ σφιχτό αλλά θα το συνηθίσετε σύντομα και ειδικό γάντι για την αντιμετώπιση του λεμφοιδηματος. Θα υπάρχει μετεγχειρητικός πόνος, προσωρινοί μώλωπες, αίσθημα δυσφορίας, μούδιασμα, ξηρότητα στην περιοχή του μαστού, πρήξιμο και αποχρωματισμός. Θα αισθάνεστε μεγάλη κούραση αλλά είναι απολύτως φυσιολογικό μετά από την επέμβαση. Η κινητικότητα των χεριών σας θα είναι περιορισμένη.

Πως θα είναι οι ουλές μετά την αποκατασταση στηθους

Όπως και με την μαστεκτομη έτσι και στην αποκατασταση στηθους μετα απο μαστεκτομη, οι ουλές θα είναι κόκκινες και έντονες κατά τους πρώτους 6 μήνες. Οι ουλές θα απαλύνουν σταδιακά, με το πέρασμα του χρόνου (1-2 χρόνια).

Πόσο χρόνο θα διαρκέσει η αποθεραπεία από την αποκατασταση στηθους

Η αποθεραπεία διαρκεί αρκετές εβδομάδες. Σταδιακά ο πόνος σταματά, το πρήξιμο μειώνεται και το σχήμα του μαστού βελτιώνεται αισθητά. Συνεχίστε να ακολουθείτε τις οδηγίες του πλαστικού  χειρουργού και να είστε συνεπής στις προγραμματισμένες επισκέψεις σας  για να παρακολουθείται η μετεγχειρητική  πορεία σας. Εάν έχετε επιλέξει την σταδιακή ανοικοδόμηση μαστού η αποθεραπεία θα είναι ηπιότερη και πιο σύντομη.

Τι να περιμένετε τη πρώτη εβδομάδα από την αποκατασταση στηθους

Πιθανόν να νιώθετε κουρασμένη για τις πρώτες 1-2 εβδομάδες. Για τις περισσότερες γυναίκες η πρώτη εβδομάδα είναι η δυσκολότερη. Θα νιώθετε δυσφορία και είναι πιθανό να μην μπορείτε να κάνετε ντους τις πρώτες ημέρες. Αν κάνετε καλό θα ήταν να ζητήσετε από κάποιον να σας βοηθήσει. Γενικά συνίσταται να αποφύγετε το μπάνιο έως ότου να σας αφαιρέσει ο πλαστικός χειρουργός τις παροχετεύσεις υγρών. Οι παροχετεύσεις μπορεί να είναι κάπως ενοχλητικές αλλά θα πρέπει να τις διατηρήσετε για ένα μικρό διάστημα μέχρι να περιοριστούν οι εκκρίσεις υγρών. Ο πόνος ελέγχεται με αναλγητικά φάρμακα. Κάποια στιγμή μέσα στην εβδομάδα θα πρέπει να συναντηθείτε με τον πλαστικό σας χειρουργό. Έντονος πόνος ή πόνος που δεν ανταποκρίνεται στα φάρμακα μετά από την πλαστική χειρουργική επέμβαση, μπορεί να σημαίνει μόλυνση ή άλλη επιπλοκή.

Οι επόμενες εβδομάδες από την αποκατασταση στηθους

  • Ενδέχεται να νιώθετε κάποιο μούδιασμα ή μια αίσθηση καψίματος στις θηλές σας για περίπου 2 εβδομάδες.
  • Συμπτώματα όπως οίδημα, μώλωπες , πόνος ή δυσφορία στην περιοχή της τομής θα φθίνουν με την πάροδο των ημερών και των εβδομάδων.
  • Το στήθος σας θα είναι ευαίσθητο στο άγγιγμα για μερικές εβδομάδες.
  • Ο αποχρωματισμός και η διόγκωση θα υποχωρήσουν σε 4-6 εβδομάδες.