Τι είναι η αποκατάσταση στήθους;

αποκατάσταση στήθους

Όταν αναφερόμαστε στην αποκατασταση στηθους συνήθως εννοούμε την επανορθωτική πλαστική χειρουργική επέμβαση που γίνεται για να αποκατασταθεί το στήθος μετά από την μαστεκτομή λόγω καρκίνου του μαστού. Κατά την μαστεκτομή αφαιρείται τμήμα του μαστού ή ολόκληρος ο μαστός και η θηλή (άλως) και στην διπλη μαστεκτομή και οι δύο μαστοί. Η ποσότητα του ιστού που αφαιρείται διαφέρει ανά περίπτωση. Έτσι η αποκατασταση στηθους μετα απo μαστεκτομή σημαίνει κάτι διαφορετικό για κάθε γυναίκα και η επιλογή που είναι σωστή για μια περίπτωση δεν είναι απαραίτητα ταιριαστή για μια άλλη. Πριν την αποκατασταση στηθους εκτιμάται το πλάτος, το μέγεθος , η θέση του αρχικού όγκου του στήθους καθώς και η εγγύτητά του με την μασχάλη, απ’ όπου γίνεται η αφαίρεση των λεμφαδένων. Ο απώτερος στόχος κατά την αποκατασταση στηθους είναι να επανέλθει η συμμετρία ανάμεσα στα δύο στήθη.

 

Επιλέγοντας την αποκατάσταση στήθους μετα απο μαστεκτομή ή διπλή μαστεκτομή

Η απόφαση  για την αποκατασταση στηθους, όπως αναφέραμε πρωτύτερα, είναι προσωπική και δεν είναι εύκολη. Οι μακροπρόθεσμες προοπτικές της ζωής  χωρίς στήθος ή μέρος του στήθους επηρεάζει με διαφορετικό τρόπο την ψυχοσύνθεση κάθε γυναίκας. Μετά από την μερική ή διπλη μαστεκτομή μπορεί να επιλέξετε να φορέσετε σουτιέν με μαξιλαράκι, ή να προσπαθήσετε να αλλάξετε την εμφάνισή σας. Ή μπορεί να επιλέξετε την αναπλαση στηθους και να χρησιμοποιήσετε εμφυτευματα στηθους ή τμήμα από τον δικό σας ιστό. Οι συνεχείς βελτιώσεις της πλαστικής χειρουργικής προσφέρουν καλύτερα αποτελέσματα από ποτέ και κάνουν την αποκατασταση στηθους μία επιλογή για τις περισσότερες γυναίκες που έχουν έρθει αντιμέτωπες με την μαστεκτομή.

 

Γιατί να στραφείτε στην αποκατάσταση στήθους;

Η αναπλαση στηθους δεν συγκαταλέγεται στις αισθητικές χειρουργικές επεμβάσεις. Θεωρείται επανορθωτική χειρουργική αποκαταστασης και μετά την μαστεκτομη αποτελεί μέρος της θεραπείας της νόσου. Πραγματοποιείται για να αποκαταστήσει την ανατομία και την συμμετρία του στήθους. Για τον λόγο αυτό, αρκετές ασφαλιστικές εταιρίες και ταμεία καλύπτουν το κόστος αποκατασταση στηθους. Το κυριότερο όμως είναι, ότι η αναπλαση μαστου δεν αλλάζει απλώς την εμφάνιση σας αλλά έχει και σημαντικά ψυχολογικά οφέλη.