Ανορθωση Στηθους

Τι να περιμένετε μετά την μαστοπηξια

μαστοπηξια

Τι να περιμένετε την ημέρα του χειρουργείου

Η εγχείρηση για την ανορθωση στηθους θα έχει διάρκεια περίπου τρεις ώρες και γίνεται συνήθως υπό γενική αναισθησία. Δεν απαιτείται διανυκτέρευση συνεπώς θα επιστρέψετε στο σπίτι σας την ίδια κιόλας μέρα. Μπορεί να έχετε προσωρινή απώλεια της αίσθησης στην περιοχή των θηλών. Ακόμα πιθανόν να υπάρχει μετά την ανορθωση στηθους πονος, προσωρινοί μώλωπες, αίσθημα δυσφορίας, μούδιασμα, ξηρότητα στην περιοχή του μαστού, πρήξιμο και αποχρωματισμός.

Πως θα είναι οι ουλές μετα την μαστοπηξια

Μετά την μαστοπηξια τα σημάδια είναι έντονα αισθητά τους πρώτους μήνες ενώ συχνά εμφανίζονται ερυθρά και άμορφα. Οι ουλές θα ξεθωριάζουν με τον καιρό σχηματίζοντας λεπτές λευκές γραμμές αλλά ποτέ δεν θα εξαφανιστούν εντελώς. Η χρήση κρεμών κορτιζόνης και sheeting σιλικόνης μπορεί να μειώσουν την ένταση των ουλών. Μακροπρόθεσμα μετά την ανορθωση μαστου πολλές γυναίκες αισθάνονται ότι τα σημάδια είναι ένα μικρό ελάττωμα συγκριτικά με το πιο νεανικό και στητο στηθος. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις  αφύσικες ουλές μπορούν να οδηγήσουν σε ανεπιθύμητα αποτελέσματα.

Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζετε ότι η εγκυμοσύνη μπορεί να προκαλέσει ξανά «κρέμασμα» των μαστών. Υπάρχει βέβαια η επιλογή να επαναλάβετε την ανορθωσης μαστων η οποία όμως, κατά πάσα πιθανότητα, θα κάνει τα σημάδια ακόμα πιο αισθητά.

Τέλος, η χειρουργική τεχνική που θα χρησιμοποιηθεί για την ανορθωση μαστου σας σχετίζεται με το είδος και την εμφάνιση των ουλών. Ο πλαστικός χειρουργός σας θα σας εξηγήσει αναλυτικά τις ουλές που σχετίζονται με την κάθε τεχνική ανορθωσης μαστων ώστε να καθορίσετε ποια είναι η κατάλληλη για εσάς.

Πόσο χρόνο θα διαρκέσει η αποθεραπεία από την ανορθωση μαστου

Η αποθεραπεία θα έχει διάρκεια αρκετές εβδομάδες. Σταδιακά ο πόνος σταματά, το πρήξιμο μειώνεται και το σχήμα του μαστού βελτιώνεται αισθητά. Συνεχίστε να ακολουθείτε τις οδηγίες του πλαστικού σας χειρουργού και να είστε συνεπής στις προγραμματισμένες επισκέψεις σας για να παρακολουθεί την πορεία σας.

Τι να περιμένετε την πρώτη εβδομάδα από την ανορθωση στηθους

Εάν έχετε βάλει εμφυτεύματα ο γιατρός θα έχει καλύψει το στήθος σας με ειδικό επίδεσμο. Είναι πιθανό να έχετε παροχετεύσεις στους μαστούς σας για τις επόμενες 24 με 48 ώρες. Μία ή δύο ημέρες μετά το χειρουργείο θα επισκεφτείτε τον χειρουργό σας. Στην επίσκεψη αυτή ο πλαστικός χειρουργός θα αφαιρέσει τον επίδεσμο και θα ελέγξει αν το χρώμα της θηλής και η παροχή του αίματος βαίνουν φυσιολογικά. Για τις επόμενες ημέρες μετά την ανορθωση στηθους δεν θα νιώθετε σημαντικό πόνο γιατί κατά τη χειρουργική επέμβαση δεν χρειάζεται να κοπεί ο μείζονας θωρακικός μυς. Σε περίπτωση που συνοδεύει την ανορθωση στηθους πονος, θα σας χορηγηθεί φαρμακευτική αγωγή για να τον αντιμετωπίσετε.

Οι επόμενες εβδομάδες από την ανορθωση στηθους

Μέσα σε διάστημα δύο, τριών εβδομάδων από την μαστοπηξια, ο πλαστικός χειρουργός σας θα αφαιρέσει όλα τα ράμματα. Το μέγεθος και το σχήμα του στήθους μετά την ανορθωση μαστων θα συνεχίσει να βελτιώνεται με το πέρασμα του χρόνου.