Κοιλιοπλαστικη

 

Τι να περιμένετε μετά την κοιλιοπλαστική

ουλές από την κοιλιοπλαστική

Σχετικά με την ημέρα του χειρουργείου

Η κοιλιοπλαστική έχει διάρκεια 2,5 ώρες και γίνεται συνήθως υπό γενική αναισθησία. Ο χειρουργικός χρόνος αυξάνεται όταν εκτελούνται και άλλες χειρουργικές διαδικασίες. Συνήθως απαιτείται νοσηλεία 1-2 ημερών, αναλόγως την έκταση της επέμβασης. Η μινι κοιλιοπλαστική δεν απαιτεί καθόλου νοσηλεία, συνεπώς θα επιστρέψετε στο σπίτι σας την ίδια κιόλας ημέρα. Ορισμένοι ασθενείς επιλέγουν να διανυκτερεύσουν το πρώτο βράδυ για λόγους ασφαλείας. Μετά το χειρουργείο τοποθετούνται παροχετεύσεις κάτω από την τομή και η περιοχή καλύπτεται με έναν επίδεσμο. Στην συνέχεια τοποθετείται ένα ειδικό ένδυμα στην κοιλιακή χώρα, το οποίο θα παρέχει στήριξη στο κοιλιακό τοίχωμα για το διάστημα της αποθεραπείας και θα βοηθήσει να ελαχιστοποιηθεί το οίδημα. Είναι πιθανό να αισθάνεστε μεγάλη κούραση αλλά είναι απολύτως φυσιολογικό μετά από μία επέμβαση.

 

Πως θα είναι οι ουλές από την κοιλιοπλαστική

Μετά την κοιλιοπλαστική θα υπάρχει μια οριζόντια ουλή κατά μήκος της υπερηβικής περιοχής η οποία θα είναι έντονη και κόκκινη κατά το πρώτο διάστημα (3-6 μήνες). Με την πάροδο του χρόνου θα ξεθωριάσει σημαντικά αλλά ποτέ δεν θα εξαφανιστεί. Ο πλαστικός χειρουργός θα φροντίσει η τομή να βρίσκεται αρκετά χαμηλά ώστε να καλύπτεται από το εσώρουχο ή το μπικίνι και να στερεωθούν τα ράμματα στην κατώτερη κοιλιακή περιτονία ώστε να μην μετακινηθούν σε περίπτωση που η κοιλιά τεντωθεί με μία ενδεχόμενη προσθήκη κιλών. Επιπλέον για τις  γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε καισαρική, νέα τομή μπορεί να ενσωματωθεί στις υπάρχουσες. Είναι σημαντικό οι χειρουργικές τομές να μην υπόκεινται σε τριβή ή κίνηση κατά την περίοδο της ανάρρωσης ώστε να επουλωθούν γρήγορα.

Πόσο διαρκεί η αποθεραπεία μετά την κοιλιοπλαστική

Η αποθεραπεία ποικίλλει ανάλογα με την έκταση της κοιλιοπλαστικής και μπορεί να διαρκέσει από κάποιες εβδομάδες έως κάποιους μήνες ωσότου να αναρρώσετε πλήρως. Συνεχίστε να ακολουθείτε τις οδηγίες του πλαστικού  χειρουργού και να είστε συνεπής στις προγραμματισμένες μετεγχειρητικές επισκέψεις σας, για να παρακολουθείται η πορεία σας.

Η πρώτη εβδομάδα μετά την κοιλιοπλαστική

Είναι πιθανόν να υπάρχει μετεγχειρητικός πόνος ο οποίος αντιμετωπίζεται με αναλγητικά φάρμακα. Ακόμα θα υπάρχει πρήξιμο και προσωρινοί μώλωπες που θα υποχωρούν σταδιακά και μέρα εμ την μέρα. Μπορεί να έχετε αίσθημα δυσφορίας και κατάπτωσης τα οποία είναι φυσιολογικά μετά από την διαδικασία του χειρουργείου. Σε τρεις ημέρες από την επέμβαση θα είστε καλύτερα, θα μπορείτε να κάνετε μπάνιο και σε 6-7 ημέρες θα μπορείτε να επιστρέψετε στην εργασία σας και σε άλλες ήπια καθημερινή δραστηριότητα.

Οι επόμενες εβδομάδες μετά την κοιλιοπλαστική

Συμπτώματα όπως πρήξιμο και μώλωπες στην περιοχή της κοιλιάς και ιδίως της τομής θα μειώνονται με την πάροδο των ημερών και σε διάστημα 1-2 μηνών θα είναι αμελητέα. θα πρέπει να αποφεύγετε την έντονη δραστηριότητα για να αποφύγετε τυχόν τραυματισμό των τομών.