Κοιλιοπλαστικη

 

Πως γίνεται η κοιλιοπλαστική;

plastikh xeirourgikh epemvasi

Κοιλιοπλαστική Τύποι αναισθησίας

Ο συχνότερος τύπος αναισθησίας κατά την κοιλιοπλαστική είναι η γενική αναισθησία η οποία επιτρέπει την πλήρη χαλάρωση των μυών γεγονός ιδιαίτερα χρήσιμο κατά την διαμόρφωση του κοιλιακού τοιχώματος από τον πλαστικό χειρουργό. Εναλλακτική επιλογή αποτελεί η τοπική αναισθησία σε συνδυασμό με μέθη. Ο πλαστικός  χειρουργός θα κρίνει ποιο είδος αναισθησίας είναι το κατάλληλο για την περίπτωσή σας βασιζόμενος στην έκταση της περιοχής που πρόκειται να αντιμετωπιστεί και σε τυχόν συμπληρωματικές επεμβάσεις που θα γίνουν (πχ. λιποαναρροφηση).  Η αναισθησία όταν πραγματοποιείται από έμπειρο αναισθησιολόγο, σε κατάλληλα εξοπλισμένη κλινική είναι εξαιρετικά ασφαλής.

Κοιλιοπλαστική Επέμβαση


Αρχικά ο ασθενής τοποθετείται σε ύπτια θέση και στην περιοχή της κοιλιάς τοποθετείται τοπικό αντιβιοτικό. Είναι πιθανή η χρήση καθετήρα σε περίπτωση που θα εκτελεστούν και άλλες χειρουργικές διαδικασίες παράλληλα. Ο πλαστικός χειρουργός εκτελεί αρχικά μία τομή περιφερειακά του ομφαλού για να αφαιρεθεί η περίσσεια του ιστού, ενώ δίνεται ιδιαίτερη προσοχή ώστε να διατηρηθεί άθικτη η αιμάτωσή του ομφαλού. Κατόπιν πραγματοποιείται μία ελλειπτική τομή (σε σχήμα C), πάνω από την ηβική περιοχή, με το μήκος της να καθορίζεται από την έκταση δέρματος και λίπους που πρόκειται να αφαιρεθεί. Συχνά εκτείνεται από το ένα ισχίο ως το άλλο. Σκοπός είναι μετά την αφαίρεση του δέρματος και λίπους η ουλή να είναι κάτω από την γραμμή του μπικίνι για να μην είναι ορατή. Σε ορισμένους ασθενείς μπορεί να απαιτείται και μια κατακόρυφη τομή προκειμένου να απομακρυνθεί η περίσσεια του δέρματος κατακόρυφα από την κοιλιά.  Στην συνέχεια το δέρμα και το λίπος αποσπώνται από το κοιλιακό τοίχωμα και ανυψώνονται στο επίπεδο της μυϊκής περιτονίας ώστε ο πλαστικός χειρουργός να έχει πρόσβαση στο κοιλιακό τοίχωμα. Εκεί συσφίγγει με ράμματα τους  μύες και την περιτονία της κοιλιάς διορθώνοντας τους  διατεταμένους μύες  και δημιουργώντας γράμμωση στην κοιλιά. Στην συνέχεια το δέρμα τεντώνεται και ο ομφαλός μετατίθεται στη νέα θέση. Η περίσσεια δέρματος και λίπους αφαιρείται και ο χειρουργός συρράπτει το δέρμα στους ιστούς της βουβωνικής χώρας και τοποθετεί επίδεσμο στην κοιλιά.

Κοιλιοπλαστική Επιπλοκές

Όταν η επέμβαση γίνεται σε μεγάλη έκταση ή σε παραπάνω από μία περιοχές, ο κίνδυνος των επιπλοκών, είτε κατά την διάρκεια του χειρουργείου είτε μετά την επέμβαση, αυξάνεται. Ακολουθείστε τις προεγχειρητικές και μετεγχειρητικές οδηγίες του πλαστικού σας χειρουργού για να ελαχιστοποιήσετε τους πιθανούς κινδύνους.

 

Ποιοί είναι οι πιθανές επιπλοκές κατά την κοιλιοπλαστική;

Μόλυνση και Λοίμωξη. Η λοίμωξη προλαμβάνεται με την χρήση παροχετεύσεων οι οποίες αποστραγγίζουν την περιοχή από τις εκκρίσεις υγρών και εάν συμβεί αντιμετωπίζεται με αντιβιοτική αγωγή.

Θρόμβωση του αίματος. Η θρόμβωση του αίματος αποτελεί έναν σοβαρό αλλά σπάνιο δυνητικό κίνδυνο και οφείλεται στην ακινησία μετά την χειρουργική επέμβαση. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να ξεκινήσετε σύντομα μετά την επέμβαση το ελαφρύ, καθημερινό περπάτημα και να φοράτε αντιθρομβωτικές κάλτσες.

Νέκρωση του δέρματος. Επίσης αποτελεί μία σπάνια επιπλοκή η οποία αφορά κυρίως τους καπνιστές. Αντιμετωπίζεται χειρουργικά με χρήση μοσχεύματος και προλαμβάνεται με την διακοπή του καπνίσματος κάποιους πριν και μετά την κοιλιοπλαστική.

Συλλογή υγρού. Η συλλογή υγρού κάτω από το δέρμα αποτελεί ένα από τα πιο κοινά προβλήματα μετά από την κοιλιοπλαστική. Συνήθως προλαμβάνεται με την χρήση παροχετεύσεων ενώ αν η συλλογή είναι μεγάλη γίνεται παρακέντηση όπου ο χειρουργός αναρροφά το συγκεντρωμένο υγρό με μία βελόνα. Είναι μία επιπλοκή που αντιμετωπίζεται εύκολα και δεν επηρεάζει το τελικό αποτέλεσμα.