Τι είναι η κοιλιοπλαστική;

koilioplastiki ti einai

H κοιλιοπλαστική, γνωστή στο εξωτερικό και ως tummy tuck, είναι μία πλαστική χειρουργική επέμβαση που στοχεύει στην αφαίρεση της περίσσειας του δέρματος από την περιοχή της κοιλιάς αλλά και στην αποκατάσταση των αποδυναμωμένων μυών της κοιλιάς, καθώς ενισχύει την περιτονία του κοιλιακού τοιχώματος. Αρκετοί είναι οι λόγοι για το κοιλιακό τοπικο παχος: η γήρανση, η καθιστική ζωή, η εγκυμοσύνη, η κληρονομικότητα, η κακή διατροφή. Για την χαλάρωση της κοιλιάς οι συνηθέστερες αιτίες είναι η μεγάλη απωλεια βαρους και οι διακυμάνσεις του βάρους. Το αποτέλεσμα είναι άτομα με έντονο κοιλιακο λιπος και χαλάρωση  που εντοπίζεται στην κοιλιά να έχουν αισθήματα ντροπής  για το σώμα τους, να επηρεάζεται η σεξουαλική τους ζωή, να νιώθουν άβολα στην παραλία ή με την καθημερινή επιλογή των ρούχων τους. Με την κοιλιοπλαστικη επιτυγχάνεται ένα πιο ομαλό και σταθερό περίγραμμα της περιοχής της κοιλιάς και τονίζονται (διαχωρίζονται) οι κοιλιακοί μύες. Από τα σημαντικότερα οφέλη είναι ότι το άτομο ανακτά την αυτοπεποίθησή του. Η διαδικασία μπορεί να συνδυαστεί με λιποαναρρόφηση σε περιπτώσεις που το κοιλιακο λιπος είναι έντονο ή μπορεί να είναι μία κοιλιοπλαστική περιορισμένης έκτασης, δηλαδή η μινι κοιλιοπλαστική (mini tummy tuck).

Κοιλιοπλαστική και Υγεία

Η κοιλιοπλαστικη εκτός από μία αισθητική επέμβαση έχει οφέλη και στην υγεία ενός ατόμου. Είναι γνωστό πως η συσσώρευση λίπους στην κοιλιά συνδέεται με αρκετά σοβαρά προβλήματα υγείας όπως η καρδιοπάθεια, ο διαβήτης τύπου 2 (σακχαρώδης διαβήτης) και τα εγκεφαλικά επεισόδια. Η περίσσεια λίπους στην κοιλιά είναι πιο επικίνδυνη από την περίσσεια λίπους λόγου χάρη γύρω από τους γοφούς ή τους μηρούς. Με την κοιλιοπλαστική το κοιλιακο λιπος απομακρύνεται βοηθώντας έτσι και στην βελτίωση της υγείας του ατόμου.

Πότε να στραφείτε στην κοιλιοπλαστική;

Η κοιλιοπλαστικη είναι μία επέμβαση που απευθύνεται σε ανθρώπους:

  • με μεγάλη χαλάρωση των ιστών της κοιλιάς, γεγονός που αρκετά συχνά οφείλεται σε μεγάλη απωλεια βαρους ή στην εγκυμοσύνη,
  • με συσσωρευμένο λίπος στην περιοχή της κοιλιάς
  • με φυσιολογικό βάρος που όμως η κοιλιά τους «εξέχει». Στην περίπτωση αυτή η μίνι κοιλιοπλαστική (mini tummy tuck) αποτελεί μία ικανοποιητική επιλογή.