Ανορθωση μηρων

Τι να περιμένετε μετά την ανόρθωση μηρών

Μετά την Ανόρθωση Μηρών

Τι να περιμένετε την ημέρα του χειρουργείου

Η ανόρθωση  μηρών  έχει διάρκεια περίπου 2-2,5 ώρες. Ο χειρουργικός χρόνος αυξάνεται όταν εκτελούνται και άλλες χειρουργικές διαδικασίες παράλληλα, όπως η λιποαναρροφηση, η ανόρθωση  γλουτων, η κοιλιοπλαστική. Μετά το χειρουργείο τοποθετούνται παροχετεύσεις κάτω από την τομή και η περιοχή καλύπτεται με γάζα. Ακόμα θα τοποθετηθεί ένας ελαστικός επίδεσμος ή άλλο ειδικό ένδυμα πίεσης γύρω από τους μηρούς,  το οποίο θα φοράτε σε όλο το διάστημα της αποθεραπείας. Το ένδυμα πίεσης είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την ελάττωση του οιδήματος.  Πιθανότατα θα αισθάνεστε μεγάλη κούραση και δυσφορία αλλά είναι απολύτως φυσιολογικά. Το πρώτο βράδυ μετά την επέμβαση θα διανυκτερεύσετε στο νοσοκομείο.

Πως θα είναι οι ουλές μετά την ανόρθωση μηρών

Η ανόρθωση  μηρών  που αφορά την διόρθωση του εσωτερικού των μηρών αφήνει μία ουλή κατά μήκος της πτυχής της βουβωνικής χώρας η οποία επουλώνεται σε διάστημα 2-3 εβδομάδων. Μεγαλύτερης έκτασης ανόρθωση  μηρών  (πρόσθια επιφάνεια) μπορεί να απαιτήσει μεγαλύτερο διάστημα αποθεραπείας, περίπου 4-6 εβδομάδες. Όσο μεγαλύτερη είναι η τομή τόσο αυξάνεται ο χρόνος επούλωσης των τραυμάτων. Στην ανόρθωση  μηρών  για την σωστή επούλωση των τομών θα πρέπει να ακολουθηθούν οι μετεγχειρητικές οδηγίες με συνέπεια. Πρόκειται για ένα δύσκολο σημείο καθώς υπόκειται σε τριβή με το περπάτημα και την κίνηση. Η ουλή αρχικά θα είναι έντονη και κόκκινη με την πάροδο του χρόνου όμως θα ξεθωριάσει σημαντικά. Το πλεονέκτημα αναφορικά με τις ουλές από την ανόρθωση  μηρών  είναι ο σχεδιασμός των τομών ο οποίος επιτρέπει οι ουλές να μην είναι εμφανείς καθώς καλύπτονται πλήρως με το εσώρουχο.

Πόσο χρόνο θα διαρκέσει η αποθεραπεία μετά την ανόρθωση μηρών

Η αποθεραπεία ποικίλλει ανάλογα με την έκταση της τομής  και μπορεί να διαρκέσει έως και 6 εβδομάδες ωσότου να αναρρώσετε πλήρως και εξαρτάται από της πορεία την επούλωσης των τραυμάτων σας. Η επιστροφή σας στην εργασία μπορεί να κυμανθεί από 3 ημέρες έως και 1 εβδομάδα, ενώ σε 2-3 εβδομάδες θα επιστρέψετε στις ήπιες καθημερινές σας δραστηριότητες. Προσπαθήστε να ξεκουράζεστε μέσα στην ημέρα και να μην καταπονείτε τον εαυτό σας με υπερβολικές δραστηριότητες γιατί οι συνέπειες θα είναι αρνητικές για την αποκατάστασή σας.

Τι να περιμένετε την πρώτη εβδομάδα μετά την ανόρθωση μηρών

Είναι πιθανόν να υπάρχει μετεγχειρητικός πόνος και για την αντιμετώπισή του θα σας συνταγογραφηθούν αναλγητικά φάρμακα. Ακόμα θα υπάρχει πρήξιμο και προσωρινοί μώλωπες που θα υποχωρούν σταδιακά και θα είναι πιο έντονα τις πρώτες 10-15 ημέρες. Θα έχετε αίσθημα δυσφορίας και κατάπτωσης τα οποία είναι φυσιολογικά μετά από την διαδικασία του χειρουργείου. Οι πρώτες δύο εβδομάδες είναι κρίσιμες μετά την ανόρθωση  μηρών . Στην διάρκεια αυτής της περιόδου θα υπάρχουν πρήξιμο και μώλωπες αλλά είναι σημαντικό το οίδημα να περιορίζεται στο ελάχιστο. Είναι καίριας σημασίας να προσέχετε τις τομές. Το περπάτημα, η κίνηση, οι κάμψεις ακόμα και η μετακίνησή σας από και στο κρεβάτι πρέπει να γίνονται με προσοχή διαφορετικά θα επηρεαστεί η επούλωση των τραυμάτων γεγονός που θα καθυστερήσει και την επάνοδό στην καθημερινότητά σας.

Οι επόμενες εβδομάδες μετά την ανόρθωση μηρών

Συμπτώματα όπως πρήξιμο και πόνος σημαίνουν ότι δεν είστε αρκετά προσεκτικοί και η δραστηριότητά σας πρέπει να μειωθεί. Αν τηρείτε τις οδηγίες του χειρουργού οι μώλωπες θα μειώνονται και οι τομές θα επουλώνονται μέρα με την ημέρα.  Η έντονη δραστηριότητα θα πρέπει να αποφεύγεται για την αποφυγή τραυματισμού ή διαχωρισμού των τομών. Για λόγους ασφαλείας και για ένα υγειές και αισθητικά άρτιο αποτέλεσμα, είναι σημαντικό να είστε συνεπής στα προκαθορισμένα ραντεβού με τον πλαστικό σας χειρουργό. Ο πλαστικός έτσι θα παρακολουθεί και θα αξιολογεί την μετεγχειρητική σας πορεία. Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με το χειρουργό σας αν παρατηρήσετε αλλαγές που σας ανησυχούν, αν έχετε επίμονα συμπτώματα που δεν αντιμετωπίζονται με φαρμακευτική αγωγή ή αν έχετε οποιαδήποτε απορία.