Ποιο είναι το ιδανικό μέγεθος εμφυτεύματος στην αυξητικη στηθους;

Στην αυξητικη στηθους το ιδανικό μέγεθος εξαρτάται από τις αναλογίες της κάθε γυναίκας. Ο πλαστικός χειρουργός κάνει συγκεκριμένες μετρήσεις τις οποίες λαμβάνει υπόψη για να συστήσει ένα συγκεκριμένο μέγεθος εμφυτεύματος, όπως το μέγεθος του θώρακα, την απόσταση από το εσωτερικό μέρος του μαστού έως το εξωτερικό κοκ. Στο τέλος όμως η απόφαση είναι της ασθενούς και είναι θέμα δικής της προτίμησης.

Τι συμβαίνει στην ρήξη του εμφυτεύματος;

Εξαρτάται από το είδος του εμφυτεύματος. Αν είναι δηλαδή από σιλικόνη ή από φυσιολογικό ορό.  Στην περίπτωση ρήξης του εμφυτεύματος στήθους με φυσιολογικό ορό, το εμφύτευμα θα ξεφουσκώσει και ο μαστός θα αλλάξει μέγεθος και σχήμα. Το αλατούχο διάλυμά θα απορροφηθεί από τον οργανισμό και η απορρόφησή του δεν παρουσιάζει κανέναν κίνδυνο για τον οργανισμό. Το περίβλημα του εμφυτεύματος θα πρέπει να αφαιρεθεί χειρουργικά και μπορεί να γίνει ταυτόχρονα  εισαγωγή νέου εμφυτεύματος. Στην περίπτωση ρήξης εμφυτεύματος σιλικόνης, ενδέχεται η ρήξη να μην γίνει αντιληπτή. Ο ινώδης ιστός(κάψα) που σχηματίζεται γύρω από το εμφύτευμα «παγιδεύει» την τυχόν ελεύθερη σιλικόνη. Η περίπτωση αυτή ονομάζεται «σιωπηλή ρήξη».  Η διαρροή γέλης σιλικόνης δεν έχει συνδεθεί έως τώρα με προβλήματα υγείας, όπως ο καρκίνος του μαστού, προβλήματα αναπαραγωγής κλπ. Εάν η ρήξη προκαλέσει πόνο στο στήθος ή αλλαγές στο περίγραμμα και το σχήμα του μαστού τότε συστήνεται η πλαστική χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του εμφυτεύματος ενώ παράλληλα μπορεί να γίνει η εισαγωγή και του νέου εμφυτεύματος στήθους. Αν η ανίχνευση της ρήξης του εμφυτεύματος γίνει με μαγνητική μαστογραφία, αλλά δεν υπάρχουν άλλα συμπτώματα θα πρέπει να το συζητήσετε με τον γιατρό σας, ώστε να σταθμίσετε τους κινδύνους και τα οφέλη της διατήρησης του εμφυτεύματος στη θέση του ή διαφορετικά να προχωρήσετε στην αφαίρεσή του.

Τα εμφυτευματα στηθους με φυσιολογικό ορό είναι ευκολότερο να "σπάσουν" από αυτά με σιλικόνη;

Η παρανόηση αυτή είναι συχνή αλλά δεν ισχύει. Το εξωτερικό περίβλημα και των δύο εμφυτευμάτων είναι ίδιο και είναι κατασκευασμένο από σιλικόνη. Άρα το ποσοστό ρήξης είναι ακριβώς το ίδιο και για τις δύο περιπτώσεις και είναι εξαιρετικά μικρό, 1% τον χρόνο.