Πόση ποσότητα λίπους μπορεί να αφαιρεθεί με την λιποαναρρόφηση ;

Η Αμερικανική κοινότητα πλαστικών χειρουργών ορίζει ως «μεγάλη» την αφαίρεση λίπους άνω των 5 λίτρων (περίπου 10½ ποτήρια). Κάτω από το όριο αυτό η ποσότητα λίπους που αφαιρείται θεωρείται ασφαλής.

Η λιποαναρρόφηση πονάει;

Ένας σχετικός πόνος είναι φυσιολογικός και αναμενόμενος μετά από την λιποαναρρόφηση  γι’ αυτό και συνταγογραφούνται από πριν τα κατάλληλα φάρμακα. Οι περισσότεροι άνθρωποι αναφέρουν ότι οι πρώτες δύο μέρες είναι οι πιο άβολες και ότι εξακολουθούν να αισθάνονται λίγο πόνο για αρκετές εβδομάδες έως και μήνες μετά την επέμβαση. Ο έντονος πόνος μετά την λιποαναρρόφηση  είναι ασυνήθιστος και συχνά είναι σημάδι επιπλοκής ή μόλυνσης. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να επισκεφτείτε τον χειρουργό σας το συντομότερο δυνατόν.

Ισχύει πως το λίπος που αφαιρείται με την λιποαναρρόφηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί αλλού στο σώμα;

Ναι. Το λίπος μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως φυσικό υλικό πληρώσεως. Η διαδικασία αυτή αναφέρεται ως αυτόλογη μεταφορά λίπους και είναι γνωστή ως λιπογλυπτικη. Το λίπος απομακρύνεται από τη μία περιοχή του σώματος του ασθενούς (π.χ., το στομάχι), καθαρίζεται, και στη συνέχεια εγχέεται εκ νέου στην περιοχή του σώματος όπου είναι επιθυμητή η διαμόρφωση περιγράμματος. Για παράδειγμα χρησιμοποιείται  για την μείωση ή και την εξάλειψη των ρυτίδων στο πρόσωπο.

Πόσα χρόνια υπάρχει η μέθοδος της λιποαναρρόφησης;

Η λιποαναρρόφηση πραγματοποιείται στην Ευρώπη από το 1960. Βέβαια τα αποτελέσματα τότε ήταν αμφιβόλου ποιότητας και οι επιπλοκές μεγάλες(αιμορραγία κλπ.). Το 1974 δύο Ιταλοί γυναικολόγοι (Arpad και Giorgio Fischer) εισήγαγαν την μέθοδο του tunneling (κάνουλες). Το 1983 ο Γάλλος χειρουργός Yves-Gerard Illouz τροποποίησε την τεχνική. Οι πειραματισμοί Αμερικανών γιατρών κατά την δεκαετία του 1980 αντικατέστησαν την λογική της γενικής αναισθησίας στη λιποαναρρόφηση με την μερική καταστολή. Σήμερα με την λιποαναρρόφηση επιτυγχάνεται η αφαίρεση περισσότερου λίπους, πιο εύκολα, με λιγότερη δυσφορία και απώλεια αίματος και γενικά μικρότερους κινδύνους.