Πονάνε οι ενέσεις του Botox;

Όχι η διαδικασία του botox είναι εντελώς ανώδυνη. Πολλές φορές δεν χρειάζεται καν η χρήση τοπικής αναισθησίας. Ωστόσο χρησιμοποιούμε αναισθητική κρέμα αλλά αν για περιπτώσεις μηδενικής ανοχής στον πόνο και για να νιώθετε απολύτως ασφαλής.

Ποια η διαφορά μεταξύ Botox και Dysport;

Και τα δύο αποτελούν εταιρικές ονομασίες της βοτουλινικής τοξίνης. To botox προϋπήρχε του Dysport (το dysport κυκλοφόρησε το 2009) οπότε η εταιρία έχει γίνει συνώνυμη με την συγκεκριμένη θεραπεία κατά των ρυτίδων και της αντιγήρανσης. Ποιοτικά, δεν υπάρχει απόκλιση. Συγκριτικά με το botox, το dysport «απλώνεται» περισσότερο. Αυτό σημαίνει ότι για μεγαλύτερες περιοχές εφαρμογής, όπως είναι πχ. το μέτωπο, το Dysport απαιτεί λιγότερες ενέσεις απ’ ότι το botox. Από την άλλη απαιτεί και μεγαλύτερη εμπειρία και γνώση των μυϊκών ομάδων του προσώπου από μέρους του γιατρού, ώστε να μην εξαπλωθεί η βοτουλινική τοξίνη σε ανεπιθύμητες περιοχές. Ακόμη το Dysport χρειάζεται μεγαλύτερη αραίωση από το botox, γεγονός που επίσης απαιτεί ένα έμπειρο ιατρικό χέρι,  έχει όμως το πλεονέκτημα του – ελαφρώς- χαμηλότερου κόστους. Το σίγουρο είναι ότι ο ανταγωνισμός μεταξύ των εταιρειών θα ωφελήσει τόσο τους γιατρούς όσο και τους ασθενείς.

Μπορώ να κάνω botox παράλληλα με άλλες θεραπείες προσώπου;

Ναι. Το botox συνδυάζεται πολλές φορές με άλλες θεραπείες, παραδείγματος χάρη με fillers (πληρωτικά δέρματος) ή με χημικό peeling, fraxel, και μεσοθεραπεία (με υαλουρονικό οξύ, αυτόλογη κοκ). Ο συνδυασμός θεραπειών προσώπου γίνεται και προληπτικά, για να μην σχηματιστούν νέες ρυτιδες. Τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα θεαματικά. Ωστόσο χρειάζεται προσοχή γιατί η αλλαντικη τοξινη δεν συνδυάζεται με όλα τα φάρμακα και μπορεί να προκληθεί αντίδραση. Συνίσταται να απευθύνεστε στον ίδιο γιατρό για τις θεραπείες που κάνετε ή να δηλώνετε από πριν τις θεραπείες που έχετε ηδη πραγματοποιήσει.

Θα μπορώ να λάβω εκφράσεις μετά το botox;

Φυσικά και θα μπορείτε να εκφραστείτε κανονικά μετά την θεραπεία. Το botox δεν παραλύει τον μυ, απλά μειώνει την σύσπασή του.

Σε ποιες ζώνες του προσώπου γίνεται το botox;

Υπάρχει το full face, που αφορά σε όλο το άνω τεταρτημόριο του προσώπου και περιλαμβάνει και το άνω χείλος. Το μεσόφρυο μαζί με το μέτωπο. Η περιοχή των ματιών, γνωστή και ως «πόδι της χήνας». Και τέλος υπάρχει το full face και ο λαιμός. Φυσικά η κάθε θεραπεία είναι εξατομικευμένη και μαζί με τον γιατρό θα μπορέσετε να επιλέξετε τις περιοχές εκείνες που πραγματικά χρειάζονται αντιμετώπιση.

Ποια είναι τα ασφαλή προϊόντα βοτουλινικής τοξίνης;

Τα προϊόντα με βοτουλινική τοξίνη που κυκλοφορούν στο εμπόριο και έχουν λάβει άδεια για ασφαλή χρήση είναι το Botox Allergan και το Dysport Ιpsen.