Υπάρχει το τέλειο στήθος;

 In Άρθρα, Στήθος Ανόρθωση, Στήθος Αποκατάσταση, Στήθος Αυξητική, Στήθος Μειωτική

Το τέλειο στήθος

teleio-stithos

Ένα ερώτημα που απασχολεί αρκετές γυναίκες είναι αν υπάρχει το ιδανικο μεγεθος στηθους και εν γένει το τέλειο στήθος. Στην πραγματικότητα τα πρότυπα ομορφιάς της κάθε εποχής επιτάσσουν διαφορετικές αναλογίες σώματος και συνεπώς το τι είναι τέλειο στήθος και ποιο αποτελεί το ιδανικο μεγεθος στηθους ποικίλλει αρκετά. Ορισμένοι παράμετροι που θα μπορούσαν να περιγράψουν το εν δυνάμει τέλειο στήθος είναι οι παρακάτω:

  • Η σχετική συμμετρία μεταξύ των μαστών. Φυσιολογικά σε όλες τις γυναίκες οι δύο μαστοί είναι ασύμμετροι. Η μεγάλη ασυμμετρία συνήθως δημιουργεί μία αίσθηση δυσαναλογίας και δυσαρμονίας τόσο για την εικόνα του στήθους καθαυτού, όσο και σε σχέση με το υπόλοιπο γυναικείο σώμα. Άρα, η συμμετρία μεταξύ των μαστών είναι ένα ζητούμενο.
  • Το στητο στηθος. Το στητο στηθος είναι συνυφασμένο με τη νεότητα. Η νεότητα όμως δεν είναι προαπαιτούμενο, καθώς στητο στηθος είναι συνήθως το μικρό στηθος καθώς έχει και μικρότερο βάρος. Ο παράγοντας του βάρους διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην πτώση ή μη ενός στήθους. Παραδείγματος χάριν το αυξημένο βάρος ενός μεγάλου στήθους, σε συνδυασμό με την βαρύτητα αλλά και την πάροδο του χρόνου, προκαλεί την ρήξη των συνδέσμων που συγκρατούν τους μαστούς  με αποτέλεσμα το στήθος να χαλαρώνει και να αποκτά πτωτική κλίση. Να φαίνεται δηλαδή «πεσμένο».
  • Το σφιχτο στηθος. Το σφριγηλό, σφιχτο στηθος επίσης συχνά συσχετίζεται με τη νεαρή ηλικία. Το σφιχτο στηθος όμως μπορεί κάλλιστα να ανήκει σε μία γυναίκα που γυμνάζεται και είναι προικισμένα με τα κατάλληλα γονίδια. Συνήθως το σφιχτο στηθος χάνει την σφριγηλότητά του μετά από αυξομειώσεις του βάρους, απώλεια πολλών κιλών σε σύντομο χρονικό διάστημα, από την έκθεσή του στην ηλιακή ακτινοβολία και από την διαδικασία της φυσικής γήρανσης. Η εγκυμοσύνη και ο θηλασμός είναι μία ακόμη περίπτωση όπου το στηθος χαλαρώνει και εμφανίζει ζάρες.
  • Το μέγεθος του στηθους. Το ιδανικο μεγεθος στηθους δεν είναι απαραίτητα το μεγαλο στηθος. Ένα μικρότερο αλλά στητο στηθος μπορεί να είναι ιδιαίτερα θελκτικό και όμορφο ενώ ένα μεγαλο στηθος να είναι χαλαρό και κρεμασμένο. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις όπου το στηθος είναι πάρα πολύ μικρό, ή σχεδόν ανύπαρκτο. Ένα επίπεδο ντεκολτέ οδηγεί τις  γυναίκες να αισθάνονται λιγότερο ή  μη θηλυκές.

Στις μέρες μας, με τα σύγχρονα πρότυπα ομορφιάς και την επικρατούσα αισθητική, οι παραπάνω είναι ορισμένοι από τους λόγους για τους οποίους πάρα πολλές γυναίκες στρέφονται στην πλαστική στήθους.

 

Ποιες είναι οι επιλογές μίας γυναίκας για να πλησιάσει το τέλειο στήθος με την πλαστική χειρουργική επέμβαση;

 

Η ανορθωση στηθους επιλέγεται συνήθως για την επιδιόρθωση ενός χαλαρού και «πεσμένου» στήθους. Στην ανορθωση στηθους απευθύνονται γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, γυναίκες μετα από την εγκυμοσύνη ή την απώλεια κιλών και δη απότομη, γυναίκες με μεγάλο στήθος που παρουσιάζει μικρή ή έντονη πτώση και γυναίκες που το στηθους τους είναι πτωτικό λόγω γενετήσιας προδιάθεσης. Το αποτέλεσμα από την ανορθωση στηθους είναι ένα πιο σφιχτο και στητο στηθος.

Η αυξητικη στηθους επιλέγεται από γυναίκες με πολύ μικρά ή ανύπαρκτα στήθη, από γυναίκες που για αισθητικούς λόγους επιθυμούν ένα πιο μεγαλο στηθος  από το φυσικό τους ή για καθαρά λειτουργικούς λόγους όπως είναι πχ. η αδυναμία να θηλάσουν, η διόρθωση εμφανούς ασυμμετρίας κ.α.

Η μειωτικη στηθους απευθύνεται σε γυναίκες με υπερτροφία του μαζικού αδένα ή μεγάλης εναπόθεσης λίπους στο στηθος. Στις περιπτώσεις αυτές το βάρος των μαστών προκαλεί ενόχληση ή και μία σειρά ανατομικών προβλημάτων. Τα συνηθέστερα προβλήματα που σχετίζονται με το βάρους από ένα μεγαλο στηθος είναι οι κεφαλαλγίες, οι πόνοι στην μέση ή τον αυχένα και η κακή στάση του σώματος. Ακόμη μία γυναίκα μπορεί να στραφεί στην μειωτικη στηθους για λόγους επαγγελματικούς ς όπως πχ. μία επαγγελματίας χορεύτρια, όπου το μεγαλο στηθος στέκεται εμπόδιο στην καριέρα της. Τέλος, οι άνδρες στρέφονται στην μειωτικη στηθους στην περίπτωση της γυναικομαστίας όπου λόγω ορμονικών ή άλλων αιτιών σχηματίζουν γυναικείο στήθος.

Η αποκατασταση στηθους απευθύνεται κυρίως σε γυναίκες που υπέστησαν μερική ή ολική αφαίρεση του στηθους τους, λόγω μαστεκτομής. Η μαστεκτομή πραγματοποιείται στην περίπτωση εμφάνισης καρκίνου στους μαστούς και η αποκατάσταση στηθους αποτελεί μία λύση με θετικό ψυχολογικό αντίκτυπο σε μία γυναίκα που έχει περάσει μία τόσο τραυματική εμπειρία. Άλλες περιπτώσεις όπου πραγματοποιείται η αποκατασταση στηθους είναι μετά από χημειοθεραπεία ή θεραπεία με ακτινοβολίες, ομοίως για την καταπολέμηση του καρκίνου, ή μετά από ενδεχόμενο ατύχημα το οποίο είχε αντίκτυπο στην δομή του μαστού.

Το «μαθηματικά» τελειο στηθος

telio stithos

Καθώς το γυναικείο στήθος αποτελεί σύμβολο της θηλυκότητας και της γυναικείας ομορφιάς, τα σχετικά ερωτήματα για το τελειο στηθος δεν έχουν αφήσει αδιάφορη την επιστημονική και την σύγχρονη ιατρική κοινότητα.  Υπάρχουν λοιπόν ορισμένα κριτήρια για το τέλειο στήθος. Σύμφωνα λοιπόν με τους ειδικούς το βασικό κριτήριο για ένα τέλειο στήθος είναι να βρίσκεται σε αρμονία με το υπόλοιπο σώμα. Για τον λόγο αυτό οι πλαστικοί χειρουργοί πριν προχωρήσουν σε μία πλαστική στήθους κάνουν ορισμένες μετρήσεις. Συγκεκριμένα αυτά που μετρούν είναι:

  • Η περίμετρος του θώρακα,
  • Η απόσταση μεταξύ των δύο ώμων,
  • Την ύψος της θηλής(άλως) συγκριτικά με την υπομάστια νοητή γραμμή, δηλαδή ποια είναι η θέση της θηλής σε σχέση με την πτυχή κάτω από το στήθος, και
  • Η διάμετρος της βάσης του μαστού.

Επομένως αν δεχτούμε τις μαθηματικές μετρήσεις και την αρχή των αναλογιών αυτών,  μπορούμε εύκολα να αντιληφθούμε ότι το τελειο στηθος είναι μία πλήρως εξατομικευμένη υπόθεση. Καθώς κανένα σώμα και κανένα στηθος δεν μπορεί να είναι απόλυτα ίδιο με ένα άλλο. Δεν υπάρχει δηλαδή ένα απόλυτα τελειο στηθος, ένας χρυσός κανόνας ομοιομορφίας για το σώμα ή για τα στήθη, γεγονός που άλλωστε θα ήταν και εξαιρετικά βαρετό. Οι παραπάνω μετρήσεις δρουν επιβοηθητικά στην κατανόηση και συνεπώς στην επίτευξη της διαμόρφωσης ενός στήθους, το οποίο θα βρίσκεται σε αρμονία με το υπόλοιπο σώμα και το οποίο θα είναι λειτουργικό για μία γυναίκα. Ακόμα, βοηθά στην επιλογή του μεγέθους του εμφυτεύματος κατά την αυξητική στηθους. Αν λοιπόν σκέφτεστε να προσχωρήσετε σε πλαστική χειρουργική στήθους θα πρέπει να γνωρίζετε ότι το πιο σημαντικό είναι η επιλογή του σωστού εμφυτεύματος. Η επιλογή του ενθέματος γίνεται κατόπιν πολλών δοκιμών με ειδικό σουτιέν στο ιατρείο πλέον του πλαστικού χειρουργού , όπου θα έχετε την δυνατότητα να δείτε φωτογραφίες πριν και μετά από πλαστική χειρουργική στήθους αλλά και να συζητήσετε τις λεπτομέρειες και το επιθυμητό για εσάς αποτέλεσμα με τον πλαστικό σας χειρουργό. Η επιλογή για το ιδανικο μεγεθος στηθους, σχετίζεται ακόμη με την τεχνική που θα ακολουθηθεί, δηλαδή την ακριβή θέση όπου θα τοποθετηθεί το εμφύτευμα στήθους.  Να είστε έτοιμη να ακούσετε την γνώμη και τις συστάσεις του πλαστικού χειρουργού, ο οποίος εξειδικεύεται στην πλαστική χειρουργική και έχει αντιμετωπίσει δεκάδες περιπτώσεις, ώστε να γνωρίζει πώς να επιτύχει το τελειο στηθος για εσάς.

Τελικά ποιο είναι το τελειο στηθος;

stito-stithos

Το αν υπάρχει τελειο στηθος αποτελεί ένα ερώτημα που η απάντησή του μπορεί να έχει ιατρικές, φιλοσοφικές, λογοτεχνικές, πολιτισμικές, ακόμη και λαογραφικές προεκτάσεις. Όπως αναφέραμε και νωρίτερα, η κάθε εποχή συνοδεύεται από διαφορετικά πρότυπα ομορφιάς και καλαισθησίας. Την δεκαετία του ’80 το μόντελινγκ και μοντέλα όπως η Τουίγκι, καθιέρωσαν για ένα διάστημα το πρότυπο ενός εφηβικού σώματος και ενός μικρού στηθους. Από μια εκ διαμέτρου αντίθετη πάλι σκοπιά, το αναγεννησιακού τύπου σώμα θεωρείται διαχρονικά ωραίο. Μέχρι σήμερα οι καμπύλες, με τους φαρδύτερους γοφούς και το μεγαλο στηθος, αντιπροσωπεύουν τον ορισμό του θελκτικού και τείνουν να θεωρούνται το ιδανικό πρότυπο. Γυναίκες από τον χώρο του θεάματος, όπως η Σκάρλετ Γιόχανσον και η Μόνικα Μπελούτσι, αποτελούν αντικείμενο θαυμασμού και πρότυπα σεξουαλικότητας, λόγω των θηλυκών  καμπυλών και των αναλογιών του σώματός τους. Σήμερα, οι γυναίκες και οι άνθρωποι γενικά, έχουν μία πληθώρα παραστάσεων διαφορετικών σωμάτων, αναλογιών και στήθους. Αν πρέπει να δοθεί ένας ορισμός για το ποιο τελικά είναι το τελειο στηθος, τότε το τελειο στηθος είναι πολύ απλά, το επιθυμητό για την κάθε γυναίκα ξεχωριστά. Το τέλειο στήθος ,φυσικό ή όχι, είναι αυτό με το οποίο η κάθε γυναίκα, νιώθει καλά με τον εαυτό της, αισθάνεται  θηλυκή, αισθάνεται όμορφη και το οποίο της επιτρέπει να απολαμβάνει την σεξουαλική αλλά και την κοινωνική της ζωή.

 

 

Recommended Posts