Γυναικομαστια – Ανδρικη μεγαλομαστια

Γυναικομαστία αντιμετώπιση

τεστοστερονη

Καθώς η γυναικομαστία είναι μία διαταραχή η οποία συχνά υποχωρεί από μόνη της, αρχικά συνίσταται η συντηρητική θεραπεία με φαρμακευτική αγωγή. Η θεραπεία όταν διαρκεί πέραν των δύο ετών κρίνεται ως αναποτελεσματική. Η γυναικομαστία που εμμένει για διάστημα μεγαλύτερο των δύο ετών, εφόσον έχει αποκλεισθεί άλλη νόσος με σύμπτωμα το διογκωμένο ανδρικο στηθος, μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο χειρουργικά. Ανάλογα με τον βαθμό που  ταξινομείται η αύξηση του μαζικού αδένα στην κλίμακα του simon, συνίσταται και η αντίστοιχη χειρουργική μέθοδος για την μειωση του στηθους. Ο πλαστικός χειρουργός σας θα σας κατατοπίσει πλήρως σχετικά με τις επιλογές που σας δίνονται.

 

Γυναικομαστία ασκήσεις

Η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στο να δείχνει καλύτερο το σώμα και το στέρνο σε περιπτώσεις ήπιας γυναικομαστίας, όταν δηλαδή το ανδρικο στηθος είναι ελαφρώς διογκωμένο. Ακόμα στην ψευδή γυναικομαστία όπου υπάρχει εναπόθεση λίπους στην περιοχή, η γυμναστική σε συνδυασμό με μία ισορροπημένη διατροφή και απώλεια βάρους αν χρειάζεται, πιθανώς να βελτιώσει την εικόνα του θώρακα. Στην Γυναικομαστία όπου το ανδρικο στηθος είναι εμφανώς διευρυμένο η γυμναστική δεν θα βοηθήσει καθώς το πρόβλημα έγκειται στην αύξηση του μαζικού αδένα και όχι στη χαλάρωση των μυών του θώρακα. Ο μυς θα γυμναστεί αλλά το στήθος θα παραμείνει ως έχει.

 

Είμαι κατάλληλος υποψήφιος για την χειρουργική αντιμετώπιση της γυναικομαστίας;

 

Είστε κατάλληλος υποψήφιος για πλαστική χειρουργική επέμβαση αν:

  • Έχετε διαγνωσθεί με μόνιμη γυναικομαστία, δηλαδή η γυναικομαστία είναι παρούσα για τουλάχιστον δύο έτη.
  • Τα αίτια για το ανδρικο στηθος σας έχουν εντοπιστεί πλήρως και δεν υποκρύπτουν άλλη σοβαρότερη νόσο.
  • Είστε υγιής χωρίς τρέχοντες σοβαρές ιατρικές παθήσεις ή βαρύ ιατρικό ιστορικό.
  • Έχετε ψευδή γυναικομαστία/ λιπομαστια και έχετε αποκλείσει όλους τους φυσικούς τρόπους αντιμετώπισής της.
  • Έχετε σφιχτό και ελαστικό δέρμα το οποίο θα επιτρέψει την καλή επούλωση των ουλών (ισχύει για την μαστεκτομή περισσότερο, όχι για την λιποαναρροφηση)

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Μπορεί να μην είστε υποψήφιος για χειρουργική επέμβαση εάν καπνίζετε. Το κάπνισμα μειώνει την ροή του αίματος προς τους ιστούς του σώματος και εμποδίζει την επούλωση του τραύματος. Η επούλωση των πληγών μπορεί να παραταθεί έως και 4 μήνες ενώ το αποτέλεσμα μπορεί να περιλαμβάνει αντιαισθητικές ουλές, απώλεια δέρματος, μόλυνση και πιθανή απώλεια της θηλής, περίπτωση που απαιτεί μοσχεύματα δέρματος για να επιλυθεί. Ακόμα η χρήση αναβολικών στεροειδών, μαριχουάνας, αλκοόλ αλλά και η παχυσαρκία, μπορεί να είναι αποτρεπτικοί παράγοντες για την επέμβαση.