Τι είναι το botox;

Botox Αντρας

Το botox αποτελεί μία ενέσιμη θεραπεία για την αντιγήρανση και τις ατέλειες του προσώπου, για προβληματικά σημεία του σώματος, αλλά και για την αντιμετώπιση ορισμένων παθήσεων. Πρόκειται για την έγχυση μίας ουσίας, της βοτουλινικής τοξίνης, η οποία προέρχεται από το βακτήριο c. Botulinum. Είναι ευρέως γνωστή με το όνομα της εταιρίας που προωθεί την εν λόγω θεραπεία, δηλαδή την botox. Οι ενέσεις στοχεύουν σε μύες καθώς η βοτουλινική τοξίνη έχει την ιδιότητα να μπλοκάρει τους νευροδιαβιβαστές που υπάρχουν στους μύες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι μύες που έχουν επιλεχθεί να αποδυναμώνονται. Για λόγους ασφαλείας η θεραπεία γίνεται κυρίως στο άνω μέρος του προσώπου. Τα οφέλη της διαδικασίας είναι πολλαπλά: Μείωση των ρυτίδων, λείανση των λεπτών γραμμών του προσώπου και εξάλειψη του συνοφρυώματος. Το δέρμα του προσώπου γίνεται ξανά ομαλό και νεανικό. Πρόκειται για μία ασφαλή, άμεση και αποτελεσματική μέθοδο για την αναγέννηση του προσώπου.

Πως λειτουργεί το botox;

Η βοτουλινική τοξίνη αποτελεί ένα σύμπλεγμα πρωτεϊνών. Εγχεόμενη μέσα στον μυ εμποδίζει την ακετυλοχολίνη (νευροδιαβιβαστής) να ελευθερωθεί και να μεταφέρει τα ερεθίσματα που χρειάζονται οι μύες ώστε να κινηθούν. Με τον τρόπο αυτό εξασθενεί η κίνηση και ο σπασμός των μυών. Η βοτουλινική τοξίνη είναι λοιπόν μία ουσία μυοχαλαρωτική.

Σε ποια σημεία γίνεται η εφαρμογή του botox;

Οι εγχύσεις συνήθως εφαρμόζονται στο άνω μέρος του προσώπου. Συγκεκριμένα:

  • Στο γνωστό «πόδι της χήνας» (ρυτιδες γύρω από τα μάτια )
  • Γύρω από την μύτη
  • Ανάμεσα στα φρύδια
  • Στο μέτωπο

Ακόμη εφαρμόζεται στο άνω χείλος όπου συχνά υπάρχουν ρυτιδες, ιδίως σε καπνιστές, στην περιοχή του λαιμού και στην αρχή του ντεκολτέ αλλά και σε άλλα σημεία του σώματος. Λόγου χάρη πραγματοποιούνται ενέσεις botox στις γάμπες, όταν υπάρχει υπερτροφία των μυών για την μείωση της περιφέρειας του ποδιού, ή στις μασχάλες και τα πέλματα για την καταπολέμηση της υπεριδρωσίας, μίας κατάστασης που προκαλεί εξαιρετική δυσφορία στο πάσχον άτομο.

 

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του Botox?

Το botox είναι μία μη επεμβατική διαδικασία, η οποία δεν συνδέεται με τις πιθανές επιπλοκές ενός χειρουργείου. Έχει άμεσα αποτελέσματα μέσα σε λίγες μόνο συνεδρίες, χωρίς να χρειάζεται μία μακρά περίοδο αποθεραπείας. Αντιθέτως η επιστροφή στην καθημερινότητα είναι θέμα 1-3 ημερών, αναλόγως την «επιθετικότητα», δηλαδή το βάθος του δέρματος όπου στοχεύει η θεραπεία. Η εφαρμογή του είναι επιστημονικά ελεγμένη ως ασφαλής και μπορεί μέσα στον ελάχιστο αυτό χρόνο, όσο δηλαδή χρειάζονται μερικές ανώδυνες ενέσεις, να προσφέρει μία σφιχτή, ανανεωμένη επιδερμίδα, απαλλαγμένη από ρυτιδες. Ακόμη, ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα του botox είναι η προφυλακτική του δράση, καθώς η έγκαιρη εφαρμογή του μπορεί να προλάβει την επιδερμίδα από το να «σπάσει» και τις ρυτιδες πριν ακόμη εμφανιστούν.