Ανορθωση εσω επιφανειας μηρου (thigh lift)

Τι να περιμένετε μετά την ανορθωση μηρων

μετά την ανόρθωση της έσω επιφάνειας μηρού

Τι να περιμένετε την ημέρα του χειρουργείου

Η ανορθωση μηρων έχει διάρκεια περίπου 2-2,5 ώρες. Ο χειρουργικός χρόνος αυξάνεται όταν εκτελούνται και άλλες χειρουργικές διαδικασίες παράλληλα, όπως για παράδειγμα η κοιλιοπλαστική. Μετά το χειρουργείο τοποθετούνται παροχετεύσεις κάτω από την τομή και η περιοχή καλύπτεται με γάζα. Ακόμα θα τοποθετηθεί ένας ελαστικός επίδεσμος ή άλλο ειδικό ένδυμα πίεσης γύρω από τους μηρούς, το οποίο θα φοράτε για περίπου 1 με 1,5 μήνα. Το ένδυμα πίεσης είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την ελαχιστοποίηση του πρηξίματος ενώ δρα επιβοηθητικά στην διαδικασία της επούλωσης των τραυμάτων. Πιθανότατα θα αισθάνεστε μεγάλη κούραση και δυσφορία αλλά είναι απολύτως φυσιολογικά. Το πρώτο βράδυ μετά την επέμβαση μπορείτε είτε να επιστρέψετε στο σπίτι είτε να διανυκτερεύσετε στο νοσοκομείο.

Πως θα είναι οι ουλές μετά την ανορθωση μηρων

Η ανορθωση μηρών αφήνει μία ουλή κατά μήκος της πτυχής της βουβωνικής χώρας και μία ουλή στην έσω επιφάνεια των μηρών. Οι ουλές επουλώνονται εντός ενός διαστήματος 4-6 εβδομάδων. Όσο μεγαλύτερη είναι η τομή τόσο αυξάνεται ο χρόνος επούλωσης των τραυμάτων. Στην ανορθωση μηρων για την σωστή επούλωση των τομών θα πρέπει να ακολουθηθούν οι μετεγχειρητικές οδηγίες με συνέπεια. Πρόκειται για ένα δύσκολο σημείο καθώς υπόκειται σε τριβή με το περπάτημα και την κίνηση. Η ουλή αρχικά θα είναι έντονη και κόκκινη με την πάροδο του χρόνου όμως θα ξεθωριάσει σημαντικά. Το πλεονέκτημα αναφορικά με τις ουλές από την ανορθωση μηρων είναι ο σχεδιασμός των τομών ο οποίος επιτρέπει οι ουλές να μην είναι άμεσα εμφανείς καθώς η μία εξ’ αυτών βρίσκεται στην εσωτερική επιφάνεια των ποδιών, ενώ η δεύτερη καλύπτεται πλήρως με το εσώρουχο.

Πόσο χρόνο θα διαρκέσει η αποθεραπεία μετά την ανορθωση μηρων

 

Η αποθεραπεία ποικίλλει ανάλογα με την έκταση της τομής και από την ταχύτητα επούλωσης των τραυμάτων του κάθε οργανισμού. Σε γενικές γραμμές η πλήρης ανάρρωση διαρκεί περίπου 6 εβδομάδες. Στην εργασία σας θα επιστρέψετε σε διάστημα μεταξύ 7-14 ημερών, ενώ σε 3 περίπου εβδομάδες θα επιστρέψετε σε ήπια καθημερινή δραστηριότητα. Προσπαθήστε να ξεκουράζεστε μέσα στην ημέρα και να μην καταπονείτε τον εαυτό σας με υπερβολικές δραστηριότητες γιατί οι συνέπειες θα είναι αρνητικές για την αποκατάστασή σας.

Τι να περιμένετε την πρώτη εβδομάδα μετά την ανορθωση μηρων

Είναι πιθανόν να υπάρχει μετεγχειρητικός πόνος και για την αντιμετώπισή του θα σας συνταγογραφηθούν αναλγητικά φάρμακα. Ακόμα θα υπάρχει πρήξιμο και προσωρινοί μώλωπες που θα υποχωρούν σταδιακά και θα είναι πιο έντονα τις πρώτες 15-20 ημέρες. Θα έχετε αίσθημα δυσφορίας και κατάπτωσης τα οποία είναι φυσιολογικά μετά από την διαδικασία του χειρουργείου. Οι πρώτες 2-3 εβδομάδες μετά την επέμβαση είναι κρίσιμες. Στην διάρκεια αυτής της περιόδου θα υπάρχουν πρήξιμο και μώλωπες αλλά είναι σημαντικό το οίδημα να περιορίζεται στο ελάχιστο. Ακόμη είναι ιδιαίτερα σημαντικό να προσέχετε την περιοχή των τομών. Το περπάτημα, η κίνηση, οι κάμψεις ακόμα και η μετακίνησή σας από και στο κρεβάτι πρέπει να γίνονται με προσοχή, διαφορετικά θα επηρεαστεί η επούλωση των τραυμάτων.

Οι επόμενες εβδομάδες μετά την ανορθωση μηρων

Συμπτώματα όπως πρήξιμο και πόνος σημαίνουν ότι δεν είστε αρκετά προσεκτικοί και η δραστηριότητά σας πρέπει να μειωθεί. Αν τηρείτε τις οδηγίες του χειρουργού οι μώλωπες θα μειώνονται και οι τομές θα επουλώνονται μέρα με την ημέρα. Η έντονη δραστηριότητα θα πρέπει να αποφεύγεται για την αποφυγή τραυματισμού ή διαχωρισμού των τομών. Για λόγους ασφαλείας και για ένα υγειές και αισθητικά άρτιο αποτέλεσμα, είναι σημαντικό να είστε συνεπής στα προκαθορισμένα ραντεβού με τον πλαστικό σας χειρουργό. Ο πλαστικός έτσι θα παρακολουθεί και θα αξιολογεί την μετεγχειρητική σας πορεία. Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με το χειρουργό σας αν παρατηρήσετε αλλαγές που σας ανησυχούν, αν έχετε επίμονα συμπτώματα που δεν αντιμετωπίζονται με φαρμακευτική αγωγή ή αν έχετε οποιαδήποτε απορία.